Monoamin oksidaz (MAO) enzim polimorfizminin öfke ve saldırganlık eğilimiyle bağlantısı
The relation of monoamine oxidase (MAO) enzyme polymorphism withanger and
- Tez No: 624294
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAAN YILANCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Forensic Science, Forensic Genetic, Monoamine Oxidase (MAO), Anger, Aggression, Crime
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adli Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Adli Bilimler; hukuk, tıp ve psikoloji gibi disipliner çalışmalarla işbirliği içerisinde suç ve suçlunun saptanmasında birçok yeniliğe yol göstermiş ve işbirliği içerisinde olduğu alanlar ile beraber metodolojisini genişletmiştir. Özellikle Adli Bilimler altında yer alan Adli Genetik çalışmaları, suç oranı ve tespitinin bağlantılarını ortaya koymaya gayret etmiş ve önlenmesi adına geliştirilebilecek yeni yöntemlerin bulunmasına ön ayak olmuştur. Suç, insanlık tarihinde eskilerden günümüze dek uzanan ve hiçbir dönemde engel olunamayan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. İnsanlık tarihinde suç işlenmemiş bir döneme rastlamak mümkün değildir. Suç çok yönlü bir olgu olup bireysel, çevresel ve sosyal birçok faktör suçun oluşmasına sebep olabilmektedir. Bu kapsamda suçun bireysel tetikleyicilerinden olan genetik faktörler de modern bilimin gelişmesiyle beraber çeşitli çalışmalarla incelemeye alınmış ve bazı kanıt niteliği taşıyabilecek bulgulara rastlanmıştır. Yapılan güncel araştırmalarda; bireylere, suça eğilim noktasında Monoamin Oksidaz (MAO) adında bir gen polimorfizminin etken olabileceği belirtilmektedir. Monoamin Oksidaz (MAO) gen polimorfizminin öfkelenme ve dürtüsel saldırganlık ile bağlantılı olduğunun bilinmesiyle beraber, örneklem grupları üzerinde yapılan çalışmalarda, Monoamin Oksidaz (MAO) enzim polimorfizminin dopamin, serotonin ve norepinefrin gibi amin yapıdaki nörotransmitterleri kodlama görevi olma sebebi ile bu hormonların psikoloji üzerindeki etkileri bilinmektedir. Bu çalışmada, Monoamin Oksidaz (MAO) enzim polimorfizminin izoformlarından biri olan MAO-A genotipinin çeşitli değişkenler ile öfke ve saldırganlık eğilimi ile bağlantısını incelemek amaçlanmıştır. Bu araştırmanın yöntemleri doğrultusunda, Buss-Perry Saldırganlık Ölçeği ve Sürekli Öfke–Öfke İfade Tarzı Ölçeği kullanılarak 18 yaş ve üstü akraba ilişkisi olmayan rastgele bireylerden oluşmuş bir örneklem grubundan, epitel hücre örneği alınıp MAOA-u VNTR gen polimorfizminin spesifik primerleri ile gerekli DNA izolasyonu ve PCR işlemleri yapılarak istatiksel analiz sonucu örnekler karşılaştırılmıştır. MAO-A gen polimorfizmi yüksek ve düşük ekspresyon olarak gruplara ayrılıp ilişkilendirilerek, birçok çalışmalarda bununla ilgili hipotezler sunulmuştur. Bunun üzerine yapılan bu çalışmada, yüksek ekspresyon MAOA-H gen polimorfizmi ile karşılaştırmalar yapılarak Sürekli Öfke ile ilişkilendirilmiştir. Buna ek olarak, Öfke Kontrolü ve Fiziksel Saldırganlık ise düşük ekspresyon MAOA-L gen polimorfizmi ile ilişkili çıktığı görülmüştür. Adli Bilimler alanında Türkiye'de yapılan bu ilk çalışma ile ileride de yapılacak olan benzer çalışmalara destek olmak ve suç kavramının genetik ile de bağlantısı olabileceğini göstermek amaçlanmıştır. Anahtar Kelime: Adli Bilimler, Adli Genetik, Monoamin Oksidaz (MAO), Öfke, Saldırganlık, Suç
Özet (Çeviri)
Forensic Sciences; In collaboration with disciplinary studies such as law, medicine and psychology, has guided many innovations in detection of crime and criminal and expanded its methodology along with the fields in which it cooperates. In particular, Forensic Genetic studies under the Forensic Sciences endeavored to reveal the links between crime rate and detection of crime and led to the discovery of new methods to prevent them. Crime is a concept that extends from the ancient era to the modern-day in human history and which cannot be prevented in any period. In the history of humanity, it is not possible to come across a period without crime. Crime is a multi-faceted phenomenon and many individual, environmental and social factors can lead to crime. In this context, genetic factors, one of the individual triggers of the crime, have been examined in various studies with the development of modern science and some evidence which have been found. In the recent researches; it is stated that a gene polymorphism called Monoamine Oxidase may be effective in the tendency to crime. It is known that Monoamine Oxidase (MAO) is associated with anger and impulsive aggression and that Monoamine Oxidase (MAO) enzyme polymorphism has the role of coding neurotransmitters such as dopamine, serotonin and norepinephrine in the most recent studies. In this study, we aimed to investigate the relationship between MAO-A genotype (one of the isoforms of Monoamine Oxidase (MAO) enzyme polymorphism) and anger, aggression. In accordance with the methods of this study, epithelial cell samples were taken from a sample of random individuals who were not related to each other and aged 18 years or older using Buss-Perry Aggression Scale and Continuous Anger-Anger Expression Style Scale. Samples were compared by statistical analysis after PCR procedures. MAO-A gene polymorphism has been divided into groups with high and low activity and related hypotheses have been presented in many studies. In this study, high-activity MAOA-H gene polymorphism was compared and associated with continuous anger. In addition, Anger Control and Physical Aggression were found to be significant with low activity MAOA-L gene polymorphism. With this very first study made in the field of forensic sciences, it is aimed to show the link between genetic factors and criminal tendency while supporting the oncoming studies in the same field near future.