Hemşirelik bölümü birinci sınıf öğrencilerine üç farklı yöntemle verilen şizofreni eğitiminin sosyal mesafe ve tutuma etkisi
The effect of schizophrenia education given to nursing first year students on social distance and attitude
- Tez No: 624380
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL BOSTANCI DAŞTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Öğrenci, Sosyal Mesafe, Stigma (Damga), Şizofreni, Nursing, Student, Social Distance, Stigma, Schizophrenia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırma, hemşirelik birinci sınıf öğrencilerine üç farklı yöntemle verilen şizofreni eğitiminin sosyal mesafe ve tutuma etkisini belirlemek amacıyla, yarı-deneysel, ön test-son test, kontrol gruplu, tekrarlayan ölçümlü modelle yapılmıştır. Araştırma, yüz yüze eğitim (n=36), video-film izletimi (n=34), kitapçık (n=36) ve kontrol (n=35) grubu olmak üzere dört grupla gerçekleştirilmiştir. Veri toplama aracı olarak Anket Formu, Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnançlar Ölçeği (RHYİÖ) ve Sosyal Mesafe Ölçeği (SMÖ) kullanılmıştır. Veri analizinde tanımlayıcı istatistiksel metodlar, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Tukey Posthock testi, Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi ve Bonferroni Posthock testleri kullanılmıştır. Öğrencilerin % 91.5'inde ruhsal hastalık öyküsünün olmadığı, % 97.2'sinin psikiyatrik tedavi öyküsünün olmadığı, % 99.3'ünün psikiyatri stajı yapmadığı, ruhsal hastalık türlerinde ilk iki sırada şizofreni ve depresyonu düşündükleri belirlenmiştir. RHYİÖ toplam puan ortalamalarında: eğitim grubu öğrencilerinde uygulama öncesine göre uygulamadan hemen sonra ve bir ay sonra anlamlı bir azalma (p0.05) belirlenmiştir. SMÖ puan ortalamalarında: eğitim grubu öğrencilerinde uygulama öncesinin hem uygulamadan hemen sonra hem de uygulamadan bir ay sonraya göre anlamlı derece daha yüksek (p0.05) belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, ruhsal hastalığa ilişkin olumlu inançları geliştirmeye ve sosyal mesafeyi azaltmaya yönelik en etkin yöntemin yüzyüze eğitim olduğunu ve onu video ile film uygulamasının izlediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to determine the effect of schizophrenia education given to first year nursing students through three different methods on social distance and attitude, with semi-experimental, pre-test, post-test, control group, and repetitive measurement model. The research was conducted with four groups: namely, face-to-face education (n = 36), video-film monitoring application (n = 34), booklet (n = 36) and control (n = 35) groups. As data collection tools, questionnaire form, Beliefs towards Mental Illness Scale (BMIS) and Social Distance Scale (SDS) were used. Descriptive statistical methods, One Way Analysis of Variance and Tukey Posthock test were utilized for data analysis, while Variance Analysis and Bonferroni Posthock tests were used for repeated measurements. It was determined that 91.5% of the students had no history of mental illness, 97.2% had no history of psychiatric treatment, 99.3% did not perform psychiatric internship, and that they thought schizophrenia and depression as the first two types of mental illness. In the total score averages of BMIS, there found to be a significant decrease (p 0.05) in relation to pre-test. Regarding the mean scores of SDS; it was found that pre-application was significantly higher in education group students both immediately after application and one month after application (p 0.05). According to the results of the research, face to face education was the most effective method for developing positive beliefs towards mental illness and reducing social distance, and further that this is followed by video and film application.