Sığır uterus dokularında bovine herpesvirüs tip 1 varlığının immunfloresan yöntemi ile araştırılması
Investigation of bovine herpesvirüs type 1 in cow uterus by immunofluorescence method
  1. Tez No: 624379
  2. Yazar: ESRA MANAVOĞLU KİRMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERDAR ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: BoHV-1, endometritis, hematoksilen- eozin, immunfloresans, BoHV-1, endometritis, hematoxylin-eosin, immunofluorescence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu çalışmada Erzurum ilinde faaliyet gösteren mezbahalarda kesimi yapılan ineklerden alınan uterus örneklerinde Bovine Herpesvirüs 1 etkeninin immunfloresan yöntemi kullanılarak varlığı ve yaygınlığının saptanması, ayrıca yapılan histopatolojik değerlendirmeler ışığında virüs pozitif dokulardaki bulguların incelenmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Çalışma için rutin kesimler sonrasında mezbahadaki 120 hayvanın uterus organı makroskobik olarak incelendi ve doku örnekleri alındı. Toplanan dokular rutin doku takip aşamasından geçirildikten sonra, hematoksilen- eozin ve immunflroresans boyama uygulandı. Yapılan boyama sonuçları ışık ve floresan mikroskop altında incelendi. Bulgular: Uterusta yapılan makroskobik incelemelerde, kıvam artışı (sertlik), lümende farklı renk ve kokularda içerik gözlenmesi gibi bulgulara rastlandı. Doku örneklerine yapılan histopatolojik incelemelerde 120 örneğin 52 (%43)' sinde farklı karakter ve şiddetlerde yangısal lezyonlara rastlandı. Ayrıca, histopatolojik incelemeler ışığında 52 örneğin 38 (%73)'inde kronik 14 ( %27)'ünde ise akut endometritis tanısı konuldu. Toplanan tüm örneklerde yapılan immunfloresan boyama sonuçlarına göre başta epitel hücre ve bölgede bulunan yangı hücrelerinin sitoplazmalarında olmak üzere 6 örnekte pozitif reaksiyonlar gözlendi. Sonuç: Sığır uteruslarında BoHV-1 varlığının immunfloresan boyama sonuçlarına göre %5 oranında olduğu tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to determine the presence and prevalence of Bovine Herpesvirüs 1 agent using immunoflouresence staining method in uterus samples taken from slaughtered cows in slaughterhouses operating in Erzurum province. In addition, we aimed to investigate the findings in virüs positive tissues in the light of histopathological evaluations. Material and Method: Uterine organs of 120 animals in the slaughterhouse were examined macroscopically and tissue samples were taken after routine slaughtering. After routine tissue procedure, hematoxylin-eosin, immunoflourescence staining were applied to collected tissues. The staining results were examined under light and fluorescence microscope. Findings: Macroscopic examination revealed signs of increased viscosity in the uterus, and different color and odor contents in the lumen. Histopathological examination of tissue specimens revealed inflammatory lesions of different character and severity in 52 of 120 (%43) specimens. Furthermore, 38 (73%) of the 52 specimens were diagnosed as chronic and 14 (27%) of them were diagnosed as acute endometritis in the light of histopathological examinations. According to the results of immunofluorescence staining in all collected samples, positive reactions were observed in 6 samples, especially in the cytoplasm of epithelial cells and inflammation cells in the region. Result: The presence of BoHV-1 in bovine uterus was found to be 5% according to immunofluorescence staining results.