Katı faz mikroekstraksiyonu ile malahit yeşili boyar maddesinin ayrılması-zenginleştirilmesi ve spektrofotometrik tayini
Separation and preconcentration of malachite green dye by solid phase microextraction prior to its spechtrophotometric determination
  1. Tez No: 624384
  2. Yazar: FİDAN KESTANE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Katı faz mikroekstraksiyonu, Malahit Yeşili, UV-Vis Spektrofotometre, CdSe Modifiye Edilmiş Manyetik Karbon Nanodot, Solid-phase Microextraction, Malachite Green, UV-Vıs Spectrophotometer, CdSe Modified Magnetic Carbon Nanodot
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmada, hidrotermal sentez yöntemi ile sentezlenmiş CdSe modifiye edilmiş manyetik karbon nanodot hibrit materyali Raman, FT-IR, SEM, BET ve XRD yöntemleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Karakterizasyonu yapılmış bu hibrit materyal malahit yeşili'nin katı faz mikroekstraksiyonu ile ayrılması ve zenginleştirilmesinde adsorban olarak kullanılmıştır. CdSe modifiye edilmiş manyetik karbon nanodot üzerinde adsorbe olan malahit yeşili, 0,75 mL etil alkolde 0,1 M asetik asit çözeltisi ile elüe edildikten sonra malahit yeşilinin derişimi UV-Vis spektrofotometresi ile 625 nm dalga boyunda spekfotometrik olarak tayin edilmiştir. Yöntemin optimizasyonu için pH (9,0), adsorban miktarı (5 mg), elüent cinsi (0,1 M etanolda- asetik asit) ve hacmi (0,75 mL), örnek hacmi (10 mL) ve matriks etkileri gibi parametreler optimize edilmiştir. pH 9 ortamında,5 mg adsorban kullanıldığında malahit yeşili kantitatif olarak geri kazanılmıştır. Yöntemin doğruluğu gerçek örneklere yapılan ekleme geri kazanma çalışmaları ile kontrol edilmiştir. Geliştirilen yöntemde, analitin gözlenebilme sınırı ve tayini sınır değerleri sırasıyla 0,013 µg mL-1 ve 0,042 µg mL-1 olarak hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the present work, CdSe modified carbon nanodots was synthesized using hydrothermal technique and characterized by Raman, FT-IR, SEM, BET and XRD techniques. The hybrid material was used as adsorbent to determine malachite green using dispersive solid phase microextraction. Elution of the analyte was carried on using 0.75 mL of 0.1 M acetic acid in ethanol. The spectrophotometric determination was performed using UV-Vis spectrophotometer at 625 nm. Different parameters affecting the microextraction efficiency were studied and optimized including pH (9,0), amount of adsorbent (5 mg), eluent type (0.1 M acetic acid in ethanol) and volume (0.75 mL), sample volume (10 mL), in addition to matrix effect studies. In order to evaluate the accuracy of the proposed method, the real samples were subjected to addition recovery test and the recovery values were checked. The limits of detection (LOD) and limit of quantitation (LOQ) of the proposed method was 0,042 µg mL-1 and 0,013 µg mL-1, respectively.