Biyopolitikanın yeni iletişim teknolojileri üzerinden inşası: Biyoe-politika
Construction of biopolitics on new communication technologies: Bioe-politics
  1. Tez No: 624493
  2. Yazar: HACI HASAN SAF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLCAN IŞIK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Gözetim, Disiplin, Denetim, Biyoiktidar, Biyoe-politika, Surveillance, Discipline, Control, Bio-power, Bioe-politics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 439
Özet
İktidar analizini özne-iktidar ve bilgi-iktidar ilişkisi ekseninde gerçekleştiren Michel Foucault'ya göre iktidar, beden ve mekânlar üzerinden bireylere, bireyler üzerinden de toplumu kontrol altında tutmak adına nüfusun gözetim, disiplin ve denetimini elde etmeye çalışmaktadır. İktidarı tarihsel olarak çözümlerken pastoral iktidar, disiplinci iktidar ve biyoiktidar olarak üç kavramsallaştırma yapan düşünüre göre bu iktidar yapıları sıralı olarak görülse de karmaşık yapılı ve iç içe geçmiştir. Biyoiktidarın gerçekleştirdiği politikalar biyopolitika olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaşam üzerinde nüfuzu olan bütün unsurları araçsallaştıran biyoiktidar, yeni iletişim teknolojilerini de kullanmaktadır. Biyoiktidarın yeni iletişim teknolojileriyle gerçekleştirdiği politikalar ise çalışmada biyoe-politika olarak kavramsallaştırılmıştır. Zaman ve maliyet tasarrufu sağlamak adına gerçekleştirilen politikalara ek olarak e-Devlet, e-Nabız, e-Okul, UYAP, Elektronik Kimlik Kartı ve Passolig gibi unsurlar da geliştirilmiştir. Ancak yurttaşların bu biyoe-politik unsurlara ait gözetim ve denetim mekanizmalarına ilişkin algı düzeyleri bilinmemektedir. Temel amacı biyoe-politik gözetim ve denetime ilişkin yurttaş algısını ölçmek olan çalışmada,“Biyoe-politik Gözetim ve Denetime İlişkin Algı Ölçeği”geliştirilmiş, Sivas merkezde yaşayan 390 kişiye basit rastlantısal örnekleme modeli ile anket uygulanmıştır. Sınanan hipotezlerden H1, H2, H14, H16, H20, H32, H42, H44, H48, H49 ve H55 hipotezleri doğrulanmış, diğer hipotezlerde yokluk hipotezi (H0) kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
According to Michel Foucault, who constructs the power analysis on the axis of subject-power and knowledge-power relationship, power seeks to obtain the surveillance, discipline and control of the population in order to keep the society under control and to control the society through individuals. While analyzing power historically, according to the thinker who made three conceptualizations as pastoral power, disciplinary power and bio-power, these power structures are seen as sequential but complex and intertwined. The policies realized by biopower appear as biopolitics. Biopower, which instrumentalizes all elements of influence over life, also uses new communication technologies. The policies implemented by bio-power with new communication technologies were conceptualized as bioe-politics. In addition to the policies implemented to save time and cost, e-Devlet, e-Nabız, e-Okul, UYAP, Elektronik Kimlik Kartı and Passolig have been developed. However, the level of perception of the citizens regarding the surveillance and control mechanisms of these bioe-political elements is not known. In the study, the main purpose of which is to measure citizen perception regarding bioe-political surveillance and control,“The Scale of Perception Regarding Bioe-political Surveillance and Control”was developed, and implemented on 390 citizens, who lives in city centre of Sivas with the simple random sampling method. Among the tested hypotheses, the hypotheses H1, H2, H14, H16, H2O, H32, H42, H44, H48, H49 and H55 are confirmed, and the hypothesis (H0) of absence is accepted in other hypothesis.