Lipopolisakkarit ve interferon gama ile uyarılan inflamasyona karşın liken özütlerinin anti–inflamatuar etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation the anti-inflammatory effects of lichen extracts against lipopolisaccaride and interferon-gamma induced inflammation
  1. Tez No: 624552
  2. Yazar: SELÇUK SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CUMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamasyon, Likenler, Antimikrobiyal, Lipopolisakkarit ve İnterferan gama, Inflammation, Lichens, Antimicrobial, Lipopolysaccharide and Interferon gamma
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada, Likenlerin potansiyel farmakolojik kullanımlarına katkıda bulunmak için Usnea articulata, Umbilicaria crustulosa ve Bryoria fuscescens hidro-alkolik özütlerin antimikrobiyal ve antiinflamatuvar etkilerini inceledik. Etanol özütlerinin Gram-negatif bakteri Escherichia coli, Gram-pozitif bakteri Staphylococcus aureus ve mantar Candida albicans' a karşın in-vitro antimikrobiyal aktiviteleri Broth makrodilisyon metodu ile gösterildi. Usnea özütü diğer özütlere kıyasla daha fazla önem arzeder antimikrobiyal aktivite gösterdi. Ancak, en yüksek anti-fungal etkinin Bryoria özütünde kaynaklandığı not edildi. Liken özütlerinin antiinflamatuvar etkinlikleri, Lipopolisakkarit/İnterferon gama ile uyarılan makrofaj benzeri hücresel sistemlerde P38 mitojenle aktive olan protein kinaz (P38 MAPK) fosforilasyonu, siklooksijenaz-2 (COX-2) ve indüklenebilir nitrik oksit sentaz (NOS2) mRNA ve protein ifadelenme düzeyleri ölçülerek değerlendirildi. Özellikle, Usnea and Umbilicaria özütleri makrofaj benzeri hücresel sistemlerde sitotoksisite gözlenmeksizin, LPS/IF-γ ile artan P38MAPK fosforilasyonu, COX-2 ve NOS2 ifadelenme düzeylerini azalttı. Çalışmamızın sonuçlarına göre, liken özütlerinin antiinflamatuvar etkinlikleri P38MAPK fosforilasyonunun inhibisyonu yoluyla COX-2 ve NOS2 ifadelenme düzeylerinin azalmasından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigate the antimicrobial and antiinflammatory effects of Usnea articulata, Umbilicaria crustulosa and Bryoria fuscescens hydroalcholic extracts to contribute to the potential pharmacological uses of lichens. In vitro antimicrobial activities of ethanol extracts against Gram-negative bacteria Escherichia coli, Gram-positive bacteria Staphylococcus aureus and the yeast Candida albicans were presented using Broth macrodilution method. Usnea extract exhibited more significant antimicrobial activity than the other extracts. However, a higher antifungal activity was noted in the Bryoria extract. The antiinflammatory effects of the extracts on Lipopolysaccharide/Interferon gamma (LPS/IF-γ) induced macrophage-like cellular systems were evaluated by measuring P38 mitogen activated protein kinase phosphorylation (P38MAPK), cyclooxygenase 2 (COX-2) and inducible nitric oxide synthase 2 (NOS2) mRNA and protein expression. Especially, Usnea and Umbilicaria extracts also attenuated the LPS/IF-γ induced increase in P38MAPK phosphorylation, COX-2 and NOS2 expression in both macrophage-like cells without any cytotoxicity. According to the results of our study, we suggest that the anti-inflammatory mechanism of lichen extracts might result from the inhibition of P38MAPK phosphorylation through reduction in COX-2 and NOS2 expressions.