Power politics and recognition in international relations: The case of Abkhazia
Uluslararası ilişkilerde güç mücadelesi ve tanı(n)ma: Abhazya örneği
- Tez No: 624589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM KÖREMEZLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Tanıma, Güç Siyaseti, Uluslararası Hukuk, Abhazya, Rusya, ABD, Recognition, Power Politics, International Law, Abkhazia, Russia, USA
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez yeni devletlerin tanınma/tanınmama sürecini ve bu süreçte uluslararası hukuk ve jeopolitik değerlendirmelerin rolünü analiz etmektedir. Rusya ve diğer altı BM üyesi için yeni bir devlet fakat uluslararası toplumun kalanı için donmuş bir bölgesel problem olan Abhazya bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Uluslararası toplumun bazı üyeleri tanırken diğerlerinin tanımaması sorusu çerçevesinde tanıma ile devlet çıkarları arasındaki ilişki değerlendirilecektir. Büyük güçlerin karar ve politikaları diğer devletleri de etkilediği için mühimdir. Bu yüzden ABD, AB ve Rusya'nın hedef ve siyasetleri derinlemesine ele alınmaktadır. Abhazya özelinde tanıma ya da tanımama kararı, bu çalışmaya göre uluslararası hukukun farklı yorumlanmasından ziyade Batı ve Rusya arasındaki jeopolitik rekabetin bir sonucudur. Bu çalışma Abhazya'nın devlet olup olmamasını ya da kısaca değinilse de tanınma mücadelesini sorgulamayı amaçlamamaktadır. Bu çalışmanın hedeflerinden biri uluslararası hukukun muğlaklığının altını çizmektir. Büyük güçler bu muğlaklığı kendi jeopolitik çıkarları doğrultusunda kullanmaktadır. Bu çalışma öncelikle tanıma teorisini ele almaktadır. İkinci bölüm Abhazların kendi devletlerini inşa etme isteklerinin tarihçesine değinmektedir. Son bölüm ise büyük güçlerin dış politikası ile uluslararası toplumu devlet olduğu hususunda ikna etmeye çalışan Abhazya'nın şimdiki siyasi durumu arasındaki ilişkiyi tartışacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyze the recognition of new states and the role of international law and geopolitical considerations in the process. This study considers Abkhazia, a de facto state recognized by only Russia and six other UN members and is a region of a frozen conflict as understood by the rest of the international community. Through discussion, the place of state interests in the recognition process will be evaluated. This study will consider why some members of the international community recognize Abkhazia, whereas others persist in their non-recognition policies. The decisions of great powers are significant as they affect the decisions of other states to recognize Abkhazia or not. Thus, the recognition of Abkhazia has been thoroughly evaluated through the goals and policies of the USA, the EU, and Russia. The decision to recognize Abkhazia, according to this study, is a part of the geopolitical rivalry between the West and Russia, rather than just a result of different interpretations of international law. This work does not aim to question the statehood of Abkhazia or the basis of its struggle for recognition. However, it is briefly discussed to understand Abkhazia's position in regional and global politics. One goal of this work is to underline the uncertainty of some principles of international law. The Great Powers use the vagueness of international law to pursue their geopolitical goals. Subsequently, today, Abkhazia is, on the verge of de facto and de jure statehood, due to its partially recognized status. First, this work discusses the theory of recognition. In the second chapter, the historical background of the will of Abkhazians to find their own state is explained. The last chapter discusses the relationship between Great Power politics and the current political situation of Abkhazia, a disputed territory that tries to convince the international community about its statehood.