Otel işletmelerinde yöneticilerin yönetsel yetkinlik algılamaları ve işletme performansı üzerine bir araştırma
A study concerning the managerial competence perceptions of the managers at hotel businesses and business performance
  1. Tez No: 624603
  2. Yazar: ZAFER ÇAMLIBEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜR ERGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Yetkinlik, Yönetsel Yetkinlik, Performans, Hotel Businesses, Competence, Administrative Competence, Performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nişantaşı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Araştırmada Marmara Bölgesi otelcilik sektörü çalışanlarının yönetsel yetkinlik algıları ve genel işletme performansı algıları arasındaki ilişki araştırılmıştır. Bunun yayında yönetsel yetkinlik algısı ve genel işletme performansı arasındaki ilişkide otel ve çalışan niteliklerinin moderatör rolleri incelenmiştir. Araştırma toplam 556 katılımcı üzerinde nicel araştırma tekniklerinden faydalanılarak yapılmıştır. Öncelikle katılımcıların demografik özelliklerine yönelik frekans analizi, daha sonra araştırmada kullanılan ölçeklerin geçerlilik ve güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Daha sonra değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi adına korelasyon analizi, son olarak ise hipotezlerin test edilmesi için regresyon analizi yapılmıştır. Araştırmada otel ve katılımcı niteliklerinin moderatör etkisinin test edilmesi için ise Hayes'e ait olan PROCESS eklentisinden faydalanılmıştır. Bulgular Marmara Bölgesi'ndeki otel çalışanlarının yönetsel yetkinlik algılarının genel işletme performansını etkilediği yönündedir. Ayrıca otel niteliklerinden otelin oda sayısı ve otelin lokasyonunun, katılımcı niteliklerinden ise yaş, sektörel tecrübe ve çalışılan pozisyonun yönetsel yetkinlikler ve genel işletme performansı algısı ilişkisinde moderatör etkiye sahip oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between the managerial competence perceptions and general enterprise performance perceptions of Marmara Region Hotel Industry employees has been investigated. In addition to this, moderator roles of hotel and employee qualifications in the relationship between managerial competence perceptions and general enterprise performance has been examined. The study has been performed on 556 participants in total by making use of quantitative research techniques. First, the frequency analysis devoted to the demographic features of the participants, and then the validity and reliability analysis of the scales used in the study have been performed. Afterwards, the corelation analysis has been performed to examine the relationships between the variables, and eventually regretion analysis has been done in order to test the hypotheses. In the study, the PROCESS add-on of Hayes has been utilized in order to test the moderator effect of hotel and participant qualificastions. The findings are in a direction that the managerial competence perceptions of the hotel employees in Marmara region affect general enterprise performance. Furthermore, it has been observed that not only the room number and the location of the hotel among the hotel qualifications but also the age, industrial experience, the positions of the employees among the participant qualifications have moderator effect on the relationship between managerial competence and general enterprise performance perception.