İnfaz ve ıslah kavramlarının tarihsel değişimi ve cezaevleri
Historical changes and punishments of execution and breeding concepts
- Tez No: 624618
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN ÖZMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Ceza İnfaz Sistemi, Topluma Kazandırma, Toplumsal İlişkiler, Tutuklu, Hükümlü, Single party life, multi-party life, constitutionalism, democracy, political party
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ceza İnfaz Sistemi modern toplum için suçun cezasının çektirilmesi amacıyla eş değerde kabul edilen, topluma kazandırma öngörmektedir. Topluma kazandırmanın, toplumsal ilişkileri yürütebilmek için gerekli özellikler ve şartların neler olduğu konusunda literatürde farklı görüşler bulunmaktadır. Ancak gerek kamusal ve gerekse sosyal alanda infaz sisteminin, tutuklu ve hükümlülerin çalışmalarının ve çabalarının algılanıp algılanmadığı meselesi önem taşımaktadır. Ceza İnfaz Sistemi kamusal faaliyetler bütünüdür ve merkezi hükümetin tekelinde bulunmaktadır. Kamu kaynaklarının ve kamu görevlilerinin yer aldığı sistem kamu yönetimi alanında, kamu hizmeti üretme faaliyetidir. Hizmet faydalanıcısı durumunda bulunanlar tutuklu ve hükümlülerle sınırlı değildir. Ceza İnfaz Sistemi toplum ve insanlığı faydalanıcı kabul etmekle sorumludur. Bu modern anlayışın toplumda yerleşmesi tarihsel bir süreç içinde değişmiştir. Halihazırda ülkemizin infaz ve ıslah sisteminin Osmanlı'dan Cumhuriyete kadar tarihsel değişimi ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Penal Execution System envisages reinstatement for the modern society, which is considered equivalent in order to serve the sentence of crime. There are different opinions in the literature about what features and conditions are necessary to bring the society into social relations. However, the issue of whether the system of execution, the work and efforts of detainees and convicts is perceived is important both in the public and social spheres. The Criminal Enforcement System is a set of public activities and is under the monopoly of the central government. The system, which includes public resources and public officials, is a public service production activity in the field of public administration. Those who are service beneficiaries are not limited to prisoners and convicts. The Penal Execution System is responsible for accepting society and humanity as beneficiaries. The settlement of this modern understanding in society has changed in a historical process. Currently, the historical change of our country's execution and correction system from the Ottoman to the Republic is being discussed.