Sosyolojide ilişkisellik ve ilişkisel sosyoloji
Relationality in sociology and relational sociology
- Tez No: 624641
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FARUK KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İlişkisel Sosyoloji, İlişki, Etkileşim, Pragmatizm, Realizm, Metodoloji, Refleksivite, Relational Sociology, Relation, Interaction, Pragmatism, Realism, Methodology, Reflexivite
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sosyoloji disiplinindeki metodoloji tartışmalarında yapı-fail ve onun muadilleri olan makro-mikro, sistem-eylem gibi problemler merkezi bir konumdadır. İlişkisel sosyoloji bu problemlerin çözümü noktasında üçüncü bir konumda yer almaktadır. İlişkisel sosyolojinin inceleme nesnesi yapı veya faili değil, ilişki ve ilişki ağlarıdır. Bu noktada ilişkisel sosyoloji sosyolojideki temel modeller olan metodolojik bireycilik ve bütüncü teorilere mesafelidir. Bu çalışma ilişkisel sosyolojiyi incelemektedir. Çalışmanın amacı ilişkisel sosyolojinin metodolojik temellerine dikkat çekip, ne olduğuna dair bir tartışma yürütmektir. Böylece onun sosyolojideki metodoloji tartışmaları içindeki yerinin belirlenmesidir. Bütüncül bir ilişkisel sosyoloji anlayışı olmadığından dolayı çalışmada özelikle ilişkisel sosyolojinin kendi içindeki tartışmalara odaklanılmıştır. Türkiye bağlamında düşündüğümüzde ilişkisel sosyolojiye dair derli toplu bir çalışma yoktur. Dolayısıyla bu çalışmanın bir amacı da ilişkisel sosyoloji gibi henüz tanıtılma aşamasında olan bir yaklaşımı eleştirel bir tarzda olabildiğince bütüncül bir şekilde sunmaktır.
Özet (Çeviri)
In the methodology debates in the discipline of sociology, the problems of structure-agent and its counterparts such as macro-micro, system-action are central. Relational sociology is in a third position in terms of solving these problems. The object of inquiry of relational sociology is not the structure or perpetrator, but the relationship and relationship networks.At this point, relational sociology is distant from methodological individualism and holistic theories which are the basic models in sociology.This study examines relational sociology. The aim of the study is to draw attention to the methodological foundations of relational sociology and to discuss what it is. Thus, it is to determine its place in the methodology discussions in sociology.Since there is no holistic understanding of relational sociology, the study focuses on the discussions within relational sociology itself. The compact relational sociology we think about the context of Turkey is not a collective work. Therefore, one aim of this study is to present as critical approach as relational sociology as holistic as possible.