Otistik fare modelinde otofajinin araştırılması
Investigation of autophagy in autistic mouse model
  1. Tez No: 624680
  2. Yazar: HALİME DANA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF FUNDA ŞENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Otofaji, Hipokampus, Cc2d1a geni, Autism, Autophagy, Hippocampus, Cc2d1a gene
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
OTİSTİK FARE MODELİNDE OTOFAJİNİN ARAŞTIRILMASI Halime DANA Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Kök Hücre Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2017 Danışman Doç. Dr. Elif Funda ŞENER KISA ÖZET Otizm, otizm spektrum bozukluklarının (OSB) bir alt grubudur, yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkan semptomlarla birlikte heterojen nörogelişimsel bir bozukluk olarak sınıflandırılır. Dünyada rapor edilen otizm insidansında önemli bir artış vardır ve bu oran 1/68 olarak bildirilmiştir. Yüksek sıklığa rağmen, günümüzde uygun model sistemlerin olmayışı ve elde edilen bulguların çelişmesi nedeniyle, otizmin altında yatan patofizyolojik ve genetik mekanizmalar henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Hipokampusun öğrenme ve hafıza fonksiyonları üzerinde önemli rolü vardır. Otistik beyinlerde yapılan çalışmalarda hipokampusta hem hacim hem de şekil bozuklukları bildirilmiştir. Otofaji; majör sitozolik bileşenlerin lizozomda parçalanmasını kapsayan, mayalardan memelilere kadar pek çok canlıda iyi derece korunmuş olarak bulunan bir işlemdir. Otofajinin aktivasyonu sırasında, hücrenin enerji metabolizmasını kontrol eden memelilerde rapamisin hedefi (mTOR) olan kompleks devreye girmektedir. Otistik hastalarda saptanan otofajinin düşük seviyeleri yüksek mTOR aktiviteleri ile ilişkilendirilir. Son yıllarda, otofaji ve nöropsikiyatrik hastalıklar arasında bir bağlantı olup olmadığı da araştırılmaktadır. Bu nedenle biz de bu tez projesinde otistik Cc2d1a knock-out farelerde otofajinin varlığını araştırdık. Literatüre bakıldığında bu konuda bir araştırmaya rastlanılmaması nedeniyle çalışmamız ayrıca anlam kazanmaktadır. İki farklı Cc2d1a knock-out heterozigot farelerin hipokampus örneklerinde yapılan western blot analizlerine göre her nesildeki ve her iki gruptaki erkek ve dişi fare hipokampus dokularındaki LC3 ve Beclin-1 ekspresyon seviyeleri kontroller ve cinsiyetler açısından anlamlı bulunmuştur. Buna göre, azalan otofajinin OSB etiyolojisine katkıda bulunduğunu düşünmekteyiz. Elde ettiğimiz sonuçlar CC2D1A'nın otofajide yeni bir biyolojik yolak olarak görev yaptığına dair kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF AUTOPHAGY IN AUTISTIC MOUSE MODEL Halime DANA Erciyes University, Institute of Health Sciences, Stem Cell Department Master Thesis, December 2017 Supervisor Assoc. Prof. Dr. Elif Funda ŞENER ABSTRACT Autism is a subgroup of autism spectrum disorders (ASD), which is classified as a heterogeneous neurodevelopmental disorder with symptoms occurring in the first three years of life. There is a significant increase in the reported incidence of autism in the world, reported as 1/68. Despite the high frequency, the pathophysiological and genetic mechanisms underlying autism have not yet been fully understood due to the lack of appropriate model systems and the contradictory findings. The hippocampus has an important role in learning and memory functions. Both the volume and shape of the hippocampus have been reported in studies performed on autistic brains. Autophagy; is a process that has been well preserved in many organisms, from yeasts to mammals, including the disintegration of major cytosolic components in the lysosome. During of autophagy in activation, the mTOR (mammalian target of rapamycin) complex controls the energy metabolism of the cell. Low levels of autophagy detected in autistic patients are associated with high mTOR activities. In recent years, whether or not there is a link between autophagy and neuropsychiatric diseases is also being investigated. For this reason, we also investigated the presence of autophagy in autistic Cc2d1a knock-out mice in this thesis project. When we look at the literature, it is also meaningful that we do not study because there is no research on this topic. LC3 and Beclin-1 expression levels in male and female mouse hippocampus tissues in both groups and in both groups were found to be significant in terms of gender and western blot analysis in hippocampus samples of Cc2d1a heterozygous mice. Accordingly, we think that decreasing autophagy contributes to the etiology of ASD. Our results provide evidence that CC2D1A acts as a new biological pathway in autophagy.