Erişkin kedi ovaryumunda pluripotent kök hücre profili
The profile of the pluripotent stem cells in adult domestic cat
  1. Tez No: 624681
  2. Yazar: ERGÜL ERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NARİN LİMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi ovaryum, Pluripotent Kök Hücre, Ovaryum germ kök hücre, OCT4, NANOG, Cat ovary, Pluripotent Stem Cell, Ovary germ stem cell, OCT4, NANOG
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ERİŞKİN KEDİ OVARYUMUNDA PLURİPOTENT KÖK HÜCRE PROFİLİ Ergül ERGEN Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veterinerlik Histoloji ve Embriyoloji Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2017 Danışman: Prof. Dr. Narin LİMAN ÖZET Memeli ovaryumlarında primordial follikül rezervinin doğumdan sonra doldurulamayacağı klasik bilgisi postnatal dönemde oosit ve follikül üretimini sağlayan proliferatif kök hücrelerinin varlığının ortaya konmasıyla terk edilmeye başlanmıştır. İnsan, sıçan ve fare gibi farklı memeli türlerinin ovaryumlarında kök hücrelerinin ve postnatal neo-oogenezin (yeni oosit oluşumu) varlığının keşfedilmesi, etçil bir memeli türü olan kedi ovaryumlarında da kök hücrelerin bulunabileceği ve folikül rezervinin yenilenebileceği hipotezini akla getirmektedir. Çeşitli araştırmalar ovaryum kök hücrelerinin pluripotent özelliğe sahip olduklarını ve alkalin fosfataz (ALP), NANOG, oktamer bağlayıcı transkripsiyon faktör 4 (OCT-4), evre spesifik embriyonik antijen-1 (SSEA-1) ve SSEA-4, SRY ile ile lişkili yüksek hareketli grup (HMG) bölgesi içeren aile (SOX2) gibi pluripotent hücre belirteçlerini eksprese ettiklerini göstermiştir. Bu çalışmanın amacı ovariyo-histereoktomi operasyonları sonrası 45 adet erişkin kediden elde edilen sağlıklı ovaryum doku örneklerinde Strepavidin Biotin Kompleks immünoperoksidaz ve immünfloresan tekniklerini kullanarak kök hücrelerin varlığı ve lokalizasyonlarını araştırmaktır. Bu çalışmada kullanılan belirteçlerden sadece OCT4 ve NANOG'un kedi ovaryumunda çeşitli gelişim aşamalarındaki sağlıklı folliküllerde bulunan oosit ve granüloza hücreleri ile bazı teka hücrelerinde sitoplazmik ve nüklear yerleşim gösterdikleri, NANOG immünreaksiyonunun OCT4'e kıyasla daha yoğun olduğu saptandı. Her iki belirtecin atretik antral folliküllerde gözlenen morfolojik değişimlere paralel olarak kumulus granüloza katmanının hücrelerinde, mural granüloza katmanının jukstaluminal hücreleri ile atretik follikül boşluğunu dolduran fibroblast benzeri hücrelerde ve ayrıca tekal tip ile stromal interstisyel hücrelerin çekirdek ve sitoplazmalarında eksprese edildiği gözlendi. Luteal gelişimin erken, orta ve geç evrelerindeki korpus luteumun hücrelerinde de OCT4 ve NANOG immünreaksiyonu izlendi. Ayrıca kortikal ve medullar stromada bulunan kas hücrelerinde ve damarların endotel ve düz kas hücrelerinde de pozitif reaksiyonlar görüldü. Sonuç olarak bu bulgular erişkin kedi ovaryumunun çeşitli pluripotent/multipotent belirteçleri eksprese eden kök hücrelerin önemli bir kaynağı olduğu, OCT4 ve NANOG proteinlerinin erişin kedi ovaryumunda kök hücrelerinin yetkinliklerinin sürdürülmesinde ve oogenez ile folikülogenezin düzenlenmesinde önemli roller üstlendiği fikrini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
THE PROFILE OF THE PLURIPOTENT STEM CELLS IN ADULT DOMESTIC CAT Ergül ERGEN Erciyes University, Graduate School of Health Sciences Department of Veterinary Histology and Embryology Master's Thesis, December 2017 Supervisor: Prof. Dr. Narin LİMAN ABSTRACT The classic knowledge that primordial follicle reserve in mammalian ovaries can not be renewed after birth has begun to be abandoned after identification of proliferative stem cells, which provide production of oocytes and follicles, during the postnatal period. The discovery of the presence of stem cells and postnatal neo-oogenesis (new oocyte formation) in the ovaries of different mammalian species such as humans, rats and mice suggests the hypothesis that stem cells can be found in cat ovaries, a carnivorous mammalian species, and that the follicle reserve can be renewed. Several studies have shown that ovarian stem cells have pluripotent properties and expresses pluripotent cell markers such as alkaline phosphatase (ALP), NANOG, octamer binding transcription factor 4 (OCT-4), stage specific embryonic antigen (SSEA-1 and SSEA-4) and Sry-related High-mobility Group (HMG) Box-containing (SOX) Family. The purpose of this study is to investigate the presence and localization of stem cells in normal ovarian tissue obtained from domestic cats (n=45) undergoing ovariohysterectomy operations using Strepavidin Biotin Complex immunoperoxidase and immunofluorescence techniques. Among the markers used in this study only OCT4 and NANOG are determined in the nuclei and cytoplasm of oocytes and granulosa cells and some theca cells of healthy follicles at the various stages of follicular development, and NANOG immunoreactivity was stronger rather than OCT4. In parallel with the morphological changes observed in the atretic antral follicles, both markers were observed in the nuclei and cytoplasm of the cumulus granulosa cells, the juxtaluminal cells of the mural granulosa layer, the fibroblast-like cells that fills atretic follicle cavity and also thecal type and stromal interstitial cells. OCT4 and NANOG immunoreactivity was also observed in corpus luteum cells in the early, middle and late stages of luteal development. Positive reactions have also been observed in the muscle cells found in the cortical and medullary stroma, and in the endothelial and smooth muscle cells of blood vessels. In conclusion, these findings support the idea that adult cat ovary is an important source of stem cells expressing various pluripotent/multipotent markers and that OCT4 and NANOG proteins play an important role in the maintenance of stem cell competence in adult cat ovary and regulation of oogenesis and folliculogenesis.