Sekkaki divanında yapım ekleri üzerine bir çalışma
A study on construction attachments in the Sekkaki court
  1. Tez No: 624729
  2. Yazar: HATİCE TAPIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SADİ HİNCAL NAKİBOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Türkçesi, Çağatay, Çağatay Türkçesi, Sekkâkî, Sekkâkî Divanı, Çağatayca, Yapım Ekleri, Eastern Turkish, Çağatay, Çağatay Turkish, Sekkâkî, Sekkâkî court, Çağatayca, suffixes
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Türk dilleri ailesinin Orta Asya grubuna mensup olan ve on beşinci yüzyılın başından yirminci yüzyıla kadan süregelen Çağatay dilinin klasik öncesi dönem en önemli şairi olan Sekkâkî'nin Divanı'nda geçen yapım ekleri üzerine yapılan bu çalışmada ekler ve divandaki örnekler üzerinde durulmuştur. Türk dili tarihi ve Çağatay dilinin Türk dilleri arasındaki yerinden bahsedildikten sonra Sekkâki'nin hayatı, Divanı hakkında bilgi verilmiş ve Klasik Çağataycanın oluşumuna katkı sağlayan Divan'ındaki şiirlerinde yapım ekleri belirlenmiştir. İsimden isim, isimden fiil, fiilden fiil, fiilden isim ve fiilimsi ekleri bu eklerin işlevi ile ilgili bilgi verildikten sonra Divan'dan beyit örnekleri verilmiştir. Çalışmanın son kısmına geldiğimizde Klasik Çağatay Türkçesinde kullanılan fakat divanda olmayan ekler belirlenmiş ayrıca eklerin ne sıklıkla kullanıldığı konusunda bilgi verilmiştir. Bu çalışma Klasik Çağatay Türkçesine geçilen süreçte Türkçedeki eklerin kullanımının ne derecede olduğu hakkında katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the works and examples of the court were emphasized on the structural additions to the court of Sekkâkî, which belongs to the Central Asian group of the Turkish language family and was the most important poet of the Chagatay language from the beginning of the 15th to the 20th century. After mentioning the history of the Turkish language and the place of the Chagatay language among the Turkish languages, information about Sekkâki's life and his Divan was given, and the production attachments in his poems in the divan, which contributed to the formation of the classical Chagatai. After information was given about noun from noun, verb from noun, verb from verb, verb and verb suffixes, the Couplet examples were given by the court. When we got to the last part of the study, the suffixes used in classic Chagatay Turkish, but not on the sofa, were determined and information about how often the suffixes were used. This study will contribute to the level of use of Turkish suffixes during the transition to classic Chagatay Turkish.