Türk ceza hukukunda suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçu
The crime of annihibition, covering up or altering the evidence in Turkish criminal law
  1. Tez No: 624735
  2. Yazar: MUSTAFA CAN TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET HULUSİ AKKAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: The Right to a Fair Trial, Material Fact The Means of Proof, Criminal Evidence, The Spoliation of Evidence
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Ceza muhakemesinin amacı maddi gerçeğe ulaşmaktır. Ancak maddi gerçeğe ulaşma amacına hukuka uygun yöntemler kullanılarak elde edilen ispat araçları ile ulaşılmaktadır. Maddi gerçeğin ortaya çıkarılması amacına ulaşmada ispat aracı olan delillerin ceza muhakemesinde sağlıklı bir biçimde ortaya konulması ve olası saldırılardan korunması önem arz etmektedir. Bu amaçla maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve adil yargılanma hakkının sağlanması açısından suç delillerini yok etme, gizleme, değiştirme, silme eylemleri adliyeye karşı suç olarak düzenlenmiştir. Suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu Millete Devlete Karşı Suçlar ve Son Hükümler başlıklı Dördüncü Kısımın Adliyeye Karşı Suçlar başlıklı İkinci bölümünde m.281 hükmünde düzenlenmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.281/I-2 hükmünde; 'kendi işlediği veya işlenişine iştirak ettiği suçla ilgili olarak kişiye bu fıkra hükmüne göre ceza verilmez' şeklindeki düzenleme ile şahsi cezasızlık sebebine yer verilmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu m.281/III. hükmünde etkin pişmanlık düzenlemesine yer verilmiş ve işlediği suç nedeniyle hüküm verilmeden önce gizlenen delilin mahkemeye sunulması durumunda verilecek cezanın beşte dördünün indirileceği düzenlenmiştir. Çalışmamızın delil kavramı başlıklı ilk bölümünde suçun konusu olan delil kavramı incelenmiş, özellikleri ve benzer kavramlar ile karşılaştırılması belirtilmiştir. Çalışmamızın asıl konusunu oluşturan suç delillerini yok etme, gizleme veya değiştirme suçu başlıklı ikinci bölümde ise suç tipi unsurları ile incelenmiştir. Çalışmamızın üçüncü bölümünde suçun benzer suç tipleri ile karşılaştırılması yapılmıştır. Anahtar kelimeler; Adil Yargılanma Hakkı, Maddi Gerçek, İspat Araçları, Suç Delili, Delil Karartma,
Özet (Çeviri)
The purpose of criminal procedure is to reach the material fact. However, the aim of reaching the material fact is achieved by means of proof obtained by using legal methods. It is important that the evidences, which are means of proof, should be put forward in criminal procedure in a healthy way and protected from possible attacks in order to reach the purpose of revealing the material fact. For this purpose, the destruction of criminal evidences, concealment, alteration, acts of deletion are organized as crimes against the court in terms of revealing the material fact and ensuring the right to a fair trial. The crime of the destruction of criminal evidences, concealment or alteration is regulated in entitled Turkish Criminal Code Crimes Against the State and Final Provisions numbered 5237, entitled Crimes Against the Court in the Fourth Chapter of the second part, with the provision of m.281. In the provision of the Turkish Penal Code numbered 5237, m.281/I-2; with the ''No penalty shall be imposed on a person in respect of the crime in which he has committed or participated according to the provision of this paragraph'' regulation, personal impunity is included. Effective remorse regulation is included in the provision of the Turkish Penal Code Numbered 5237, m.281/III and it is regulated that if the concealed evidence is presented to the court due to the crime committed before giving a verdict, the penalty to be given will be reduced four-fifths. In first part of our study titled concept of evidence, which is the subject of the crime, is examines and it is stated that it is compared with the features and the similar concepts. The second chapter titled the destruction of criminal evidences, concealment or alteration crimes ,which constitutes the main subject of our study, examines with crime type elements. In the third part of our study, the comparison of the crime was made with similar crime types.