Halk oyunları sporcularının fiziksel benlik algısı ve kaygı düzeylerinin incelenmesi
Analysis of the physical self-perception and anxiety levels of the athletes of folk dances
- Tez No: 624734
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TANER BOZKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel benlik algısı, halk oyunları, kaygı r, Anxiety, folk dance, physical self-perception
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu araştırmanın amacı, halk oyunu sporcularının fiziksel benlik algıları ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. 2018 yılı halk oyunları yarışmalarına katılan Yıldızlar Kategorisinde 208 Kadın (Xyaş=13,381,12) ve 185 Erkek (Xyaş=13,561,01) ve Büyükler Kategorisinde 110 Kadın (Xyaş=23,346,71) ve 227 Erkek (Xyaş=27,794,85) toplam 730 (Xyaş=17,856,09) sporcu yer almaktadır. Halk oyunu sporcularının cinsiyet, yaş ve oyun süresi değişkenlerine göre fiziksel benlik algıları ve kaygı düzeyleri arasındaki ilişkiler ve farklılıklar araştırılmıştır. Veri toplama aracı olarak demografik bilgilerin alındığı soruların yanında PSPP (Fiziksel Benlik Algısı Envanteri), CY-PSPP (Fiziksel Benlik Algısı Envanteri – Çocuk ve Gençler İçin), SCAT-A (Sporda Yarışma Kaygısı Envanteri), SCAT-C (Sporda Yarışma Kaygısı Envanteri Çocuk Formu), CSAI-2 (Yarışma Durumluk Kaygı Ölçeği) ve CSAI-2C (Yarışma Durumluk Kaygı Ölçeği – Çocuk Formu) kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26 paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak sporcuların yarışma kategorisi değişkenine göre karşılaştırılmasından elde edilen bulgulara göre büyükler kategorisindeki sporcuların yıldızlar kategorisindeki sporculara göre fiziksel benlik algıları alt boyutlarında daha yüksek ortalama puanlara sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca yine yarışma kategorisine göre toplam kaygılarının yıldızlar kategorisindeki sporcularda daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Yarışmasal kaygı alt boyutlarından bilişsel kaygı ortalama puanlarının büyükler kategorisindeki sporcularda daha fazla olduğu ve yıldızlar kategorisindeki sporcuların kendine güven alt boyutunda daha yüksek ortalama puanlar elde ettikleri gözlemlenmektedir. Araştırmaya katılan sporculardan elde edilen verilerin analizleri göstermektedir ki, yarışma kategorilerine göre yıldızlar kategorisindeki sporcuların yaşları arttıkça kendine güven ortalama puanlarının arttığı tespit edilmiştir. Büyükler kategorisinde yarışmalara katılan sporcuların yaşları arttıkça bilişselkaygılarının azaldığı ve halk oyunları oynama süreleri artıkça da kendine güven alt boyutu puan ortalamalarının arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir sonuca göre büyükler kategorisinde yer alan kadın sporcuların yıldızlar kategorisindeki kadın sporculara göre fiziksel benlik algısı ortalama puanlarının daha yüksek olduğu ve bilişsel kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca kendine güven alt boyutunda ise yıldızlar kategorisindeki kadın sporcuların büyükler kategorisindeki kadın sporculara göre daha yüksek ortalama puanlara sahip olduğu gözlemlenmektedir. Elde edilen verilerin analizi sonucu tespit edilen diğer bir bulguya göre ise büyükler kategorisindeki erkek sporcuların yıldızlar kategorisindeki erkek sporculara göre fiziksel benlik algıları ortalama puanları daha yüksektir. Yıldızlar kategorisindeki erkek sporcuların toplam kaygı düzeyleri, büyükler kategorisindeki erkek sporculara göre daha yüksektir. Ayrıca Büyükler kategorisindeki erkek sporcuların bilişsel kaygı düzeyleri ortalama puanlarının yıldızlar kategorisindeki erkek sporculardan daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Kendine güven alt boyutu ortalama puanlarına göre yıldızlar kategorisindeki erkek sporcuların, büyükler kategorisindeki erkek sporculara göre daha yüksek ortalama puana sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarından hareketle gelişim dönemindeki çocukların halk oyunları etkinlikleri ile fiziksel aktivite düzeylerinin artırılması ile fiziksel benlik algısı gelişimleri sağlanmalı böylelikle daha sağlıklı bir birey olmalarına yönelik yönlendirmeler yapılmalıdır. Ayrıca halk oyunu sporcularının yarışma performanslarının artırılması adına kaygı düzeylerinin kontrol edilmesi ve başa çıkma becerilerinin kazandırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze the relationship between folk dance athletes' physical self-perception and anxiety levels. There are 208 Female (Xage=13,381,12) ve 185 Male (Xage=13,561,01) athletes in the Stars Category, and 110 Female (Xage=23,346,71) ve 227 Male (Xage=27,794,85) athletes in the Adults Category, in total 730 (Xyaş=17,856,09), participating in the folk dance competitions in 2018. The relationship and differences between physical self-perception and anxiety levels depending on the variants of sex and age, and duration of experience of the folk dancers have been investigated. Apart from the questions used to gather demographic data, PSPP (Physical Self-perception Profile), CY-PSPP (The Children and Youth - Physical Self-perception Profile), SCAT-A (Sport Competition Anxiety Test for Adults), SCAT-C (Sport Competition Anxiety Test for Children), CSAI-2 (Competitive State Anxiety Inventory-2), CSAI-2C (Competitive State Anxiety Inventory-2 - For Children) have been employed as data collection tools. SPSS package program has been used in data analysis. As a result, it has been discovered that according to the findings obtained through the comparison of the athletes according to the competition category variant, it has been identified that the athletes in the adults category have higher average physical self-perception sub-dimension points compared to the athletes in the stars category. Besides, it has been found that the athletes in the stars category have higher total anxiety based on the competition category. It is observed that the athletes in the adults category have higher cognitive anxiety, one of the sub dimensions of competitional anxiety, average points, and that the athletes in the stars category scores higher average points in the sub-dimension of self-confidence. The analyses show that according to the competition categories, the older the athletes in the stars category are, the higher their self confidence average points get. It has also been concluded that the older the athletes in the adults category are, the lesser their cognitive anxiety gets, and the longer time they perform folk dances, the more their average self-confidence sub-dimension points increase. Another finding suggests that female athletes in the adults category have higher physical self-perception average points and cognitive anxiety levels in comparison to the female athletes in stars category. In self-confidence sub-dimension, the female athletes in the stars category also have higher average points compared to the female athletes in the adults category. Further findings suggest that male athletes in the adult category have higher physical self-perception points in comparison to their counterparts in the stars category. Total anxiety levels of the male athletes in the stars category are higher as opposed to the male athletes in the adults category. Moreover, cognitive anxiety levels of the male athletes in the adult category has been found to be higher compared to the male athletes in the stars category. According to the self-confidence sub-dimension average points, the male athletes in the stars category have higher points than the males in the adult category. Departing from the findings of this study, it can be suggested that physical self-perception development in children in the developmental period should be ensured by increasing physical activity through folk dance activities, and thus they should be led to be healthier individuals. Anxiety levels of the athletes should also be checked, and they should be assisted to gain coping skills with a view to increasing the competition performance of the athletes.