Türkiye'de kırsal dönüşüm, göç süreçleri ve sınıfsal dinamikler: Ünye örneği
Rural transformation, migration process and class dynamics in Turkey: The case of Ünye
- Tez No: 624738
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT ULUKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kırsal Dönüşüm, Kırdan Göç, Yarı-Proletarya, Sınıfsal Dinamik, Rural Transformation, Rural Migration, Semi-Proletariat, Class Dynamics
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Tarıma kapitalist ilişkilerin hâkim olmaya başlaması ile beraber tarımda ortaya çıkan yeni üretim ilişkilerinin nasıl gerçekleştiğinin aktarıldığı bu çalışmada tarımsal yapıda meydana gelen dönüşümü irdeleyen öncü çalışmalar literatür taraması kapsamına alınmıştır. Tarımda kapitalist dönüşümü aktaran Marks ve Marks'ın izinde olan kaynaklarda tarımsal yapıda meydana gelen yeni ekonomik anlayış ve üretim ilişkilerinin değerlendirilmesi bu çalışmanın literatür içeriğini oluşturmaktadır. Kapitalizmin tarıma nasıl nüfuz ettiğini irdeleyen sorunsalla, tarımda kapitalist dönüşüm ve toplumsal yapının yeniden şekillenmesinin hangi doğrultuda gerçekleştiğinin izleri sürülmüştür. Literatürde yeni bir tartışma açmak ya da yeni bir kavramsallaştırma hedeflenmeden var olan“küçük meta üreticiliği”ve“yarı-proletarya”tartışmalarını taşra kentlerinde bulunan kırsal alanda ki geçerliliği araştırılmıştır. Bu doğrultuda, önceden hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları, Ünye'de yüz yüze 63 kişiye uygulanmıştır. Araştırmanın konusunun düzenlendiği 2016 yılından sonra da araştırma evreninde doğrudan gözlemler yapılmıştır. Bu şekilde toplanan verilerle kır-kent bağlantısının ve çalışma hayatının görünümlerinin nasıl evrildiği üzerine sonuçlar elde edilmiştir. Tarımdan tam anlamıyla kopmamış nüfusun çalışma hayatındaki yeni durumları değerlendirilmiştir. Kısacası tarımsal bağlantısı devam eden nüfusun“yarı-proleter”durumları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Precursor studies examining the transformation in the agricultural structure in a study how new production relations emerging in agriculture with capitalist relations beginning to dominate agriculture were realized was conveyed in have been included in the literature review. The literary content of this work consists of the evaluation of new economic understanding and production relations occurring in the agricultural structure in Marx transferring capitalist transformation in agriculture and sources that follow Marx. With problematic examination of how capitalism penetrates agriculture, the direction of the capitalist transformation in agriculture and the remodelling of the social structure have been traced. The validity of current“small commodity production”and“semi-proletariat”discussions on rural areas has been investigated without opening a new discussion in literature or aiming for a new conceptualization. In this endeavour, semi-structured interview forms prepared in advance were applied face to face to 63 people in Ünye. After 2016, the year the subject of research was organized, direct observations were made in the research area. With the data collected this way, results were obtained on how the rural-urban connection and the appearance of working life evolved. The new work conditions of population who has not fully cut off from agriculture have been evaluated. In short, the conditions of population with continued agriculture connection have been examined. In short, the“semi-proletarian”situations of the sampling, whose agricultural connection remains, are examined.