Uluslararası vergilendirmede bilgi değişimi ve Avrupa Birliği örneği
Exchange of information in international taxation and European Union case
  1. Tez No: 624796
  2. Yazar: BELÇİM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. SEMİH ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Uluslararası İlişkiler, Law, Finance, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi değişimi, otomatik bilgi değişimi, İdari İşbirliği Direktifi, FATCA, ortak raporlama standardı, Exchange of information, automatic exchange of information, The Directive on Administrative Cooperation, FATCA, common reporting standard
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Ekonomisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Küreselleşme süreci ile birlikte sermaye hareketlerinin giderek daha mobil ve dijital olması, vergi mükelleflerine vergiden kaçınma ve vergi kaçakçılığı konusunda fırsatlar sunmaktadır. Vergi gelirlerinde azalma yaşayan devletler ise vergi kayıp ve kaçakçılığı ile mücadele etmek için diğer devletler, uluslararası kurum ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak zorunda kalmışlardır. Bu bağlamda, devletlerarasında vergisel konularda uluslararası işbirliğinin sağlanmasına amacıyla bilgi değişimi yöntemi kullanılmaya başlanmıştır. Son yıllarda yaşanan küresel skandallarla beraber, toplumların vergi kayıp ve kaçaklığı konusundaki hassasiyeti artmıştır. OECD, ABD ve AB düzeyinde geliştirilen standartlar ve düzenlemelerle küresel bir otomatik bilgi değişimi sağlanmaya çalışılmıştır. Bu çalışmada küresel çalışmalar temelinde uluslararası bilgi değişimi konusu ele alınmıştır. Özellikle AB düzeyinde İdari İşbirliği Direktifi kapsamında bilgi değişimi süreci ve sonuçları kapsamlı bir şekilde anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the globalization process, the intensively mobile and digital capital movements provide taxpayers opportunities for tax avoidance and evasion. The states that experienced decrease in tax revenues had to cooperate with other states, international institutions and organizations in order to combat tax avoidance and evasion. In this context, the exchange of information method has been used in order to ensure international cooperation on tax issues between the states. The sensitivity of the societies to the tax avoidance and evasion has increased with the recent scandals. The standards and regulations developed by OECD, US and EU have attempted to ensure a global automatic exchange of information. In this study, international information exchange is explained on the basis of global practices. The scope of information exchange at the EU level and its results are evaluated extensively under the Administrative Cooperation Directive.