İşgören temin süreci ve ayrımcılık: Bir uygulama
Employee recruitment process and discrimination: A study
  1. Tez No: 624805
  2. Yazar: EŞE TÜRKEKUL DUMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL GÖKDENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Kaynakları Yönetimi, işgören temini, ayrımcılık, eşit davranma ilkesi, pozitif ayrımcılık, The human resources management, employee supply, discrimination, the principle of act equally, positive discrimination
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Son yıllarda artan rekabet ortamında işletmelerin en önemli ihtiyaçlarından biri nitelikli işgörendir. Bu nedenle, işletmeye ve işe uygun işgöreni seçmek ve istihdam etmek büyük önem taşır. İşgören temininde başvurulan iki temel kaynak vardır. Bunlar, iç kaynaklar ve dış kaynaklardır. İç kaynaklar, işletmede halen çalışmakta olan işgörenleri ifade eder. Dış kaynaklar ise işletme dışındaki işgören adaylarını ifade eder. İşletmeler, işgören temin sürecinde ayrımcılık yapmamalıdır. Çünkü işletmelerin, Anayasa'dan ve İş Kanunu'ndan doğan eşit davranma borcu vardır. Bazı durumlarda, işin nitelikleri gereği işgören temin sürecinde birtakım ayrımlar yapılabilir, bu ayrımlar geçerli kabul edilir. Ayrımcılık, toplumun bir kesiminin veya bireylerin birtakım haklardan yoksun bırakılmasını ifade eder. Ayrımcılığa neden olarak, o kesimin veya bireyin sahip olduğu özellikler gösterilir. Bu özelliklerden öne çıkanlar; cinsiyet, özürlülük, yaş, ırk, din, mezhep, üye olunan sendika gibi özelliklerdir. Son yıllarda, pozitif ayrımcılık kavramı da öne çıkmıştır. Pozitif ayrımcılık, olumsuz olarak ayrımcılığa uğrayan kesimlerin desteklenmesi suretiyle bu ayrımcılığın etkisini azaltmayı amaçlayan düzenlemeleri ifade eder.
Özet (Çeviri)
In increased competition conditions at recent years, one of the most important demands of organizations is qualified employee. Therefore, to select and employment the suitable employee for oganization and job has been pretty important. There are two basic sources used in employee suply. These are internal sources and external sources. The internal sources mean the employees still working in organization. The external sources mean candidates for being employee out of organization. The organizations mustn't discriminate at employee supply process. Because the organizations have obligation to act equally which arises from Constitution and The Labor Code. At some situations, some discriminations may happen because of the requirements of job. These discriminations are valid. Discrimination means that some parts of society or some persons be deprived of some rights. The some features of these persons are showed as reasons of this discrimination. Some of these features which come forward are sexuality, disability, age, race, religion, sect, sendicate. In addition, at recent years positive discrimination concept comes forward. The positive discrimination means the regulations which aim to reduce effects of discrimination by supporting the persons who meet negative discriminations.