Madde etkisi altında suç mağduriyeti
Crime victimization while influence of substance
  1. Tez No: 624806
  2. Yazar: AHMET YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEYLAN ZİYALAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Psikiyatri, Psikoloji, Forensic Medicine, Psychiatry, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Madde Kullanımı, Karanlık Sayılar, Suç Mağduriyeti, Substance Use, Dark Numbers, Crime Victim
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Adli Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Madde kullanımı ülkeler için birçok açıdan önemli sorunlar yaratmaktadır. Bu sorunlar arasında sosyal, sağlık, adli ve ekonomik konular sayılabilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda madde kullanımının ülkemizde de artmakta olduğu görülmektedir. Ülkemizde yapılan çalışmalarda madde kullanımı ile suç arasında ilişki olduğu görülmektedir. Ancak yapılan çalışmaların genellikle madde kullanan bireylerin suç davranışları üzerine olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra madde kullanıcılarının genel olarak sosyal açıdan dışlanmış oldukları bilinmektedir. Sosyal açıdan dışlanmışlık yaşayan bireylerin suç mağduru olma ihtimalleri de yüksektir Madde kullanımı kişinin özdenetimini etkileyip, özgüllüğünü ortadan kaldırmak suretiyle yeni tutum ve davranışların oluşmasına yol açmaktadır. Yurtdışında yapılan çalışmalarda madde kullanımı olanların diğer kişilere oranla suç mağduru olma risklerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Madde kullanan bireylerin madde etkisinde maruz kaldıkları suç eylemlerinin çeşitli nedenlerle adli sisteme yansımaması üzerine bu istatistiklerin dışında kalan bilgiler“karanlık sayı”olarak geçmektedir. Bu çalışmanın amacı madde kullanan bireylerin madde etkisi altında iken hangi suçlara maruz kaldıklarını tespit etmek ve bu çalışmadan yola çıkmak suretiyle bir önleme amaçlı ve farkındalık stratejisi geliştirmektir. Bu doğrultuda NP İstanbul Beyin Hastanesi AMATEM kliniğine başvurup ilaç tedavileri başlanan ve yoksunluk durumları geçtikten sonra yatarak detoksifikasyon tedavileri devam eden 15 kadın, 15 erkek olmak üzere toplam 30 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Söz konusu çalışmada hastalara sosyal bilimler araştırma yöntemlerinden“Derinlemesine Görüşme”tekniği kullanılarak hastaların madde etkisi altında bulundukları sırada mağduru oldukları suç eylemleri sorulmuştur. Araştırma kapsamında katılımcılarla yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen bulgular beş başlık altında içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Substance abuse creates significant and different problems for many countries. These include social, health, judicial and economic issues.In recent years studies have shown that the abuse of drugs is also increasing in our country.In studies conducted in our country, it is seen that there is a relationship between drug use and crime. However, it is seen that the studies conducted are mostly based on the criminal behavior of the individuals who use the substance.Along with this, it is known that substance users are generally excluded from social aspects. Individuals experiencing social exclusion are also more likely to be crime victims. Substance abuse leads to the creation of new attitudes and behaviors by influencing one's self-control.It has been observed that those who have substance abuse in studies which conducted abroad have a higher risk of becoming criminal offenses than others.The information other than these statistics is referred to as the“dark number”on the fact that the criminal acts of the substance-using individuals are exposed to the judicial system for various reasons. The aim of this study is to identify what crimes the individuals who use the substance are under the influence of the substance and to develop a preventive and awareness strategy by going out of the way. In accordance with this aim, NP Istanbul Brain Hospital was carried out with 30 patients; 15 female and 15 male patients who applied to AMATEM clinic and drug treatments were started and detoxification treatment was continued after deprivation conditions had passed. In the study, using the“In-Depth Interview”technique from the social science research methods of the disease, the criminal acts of the victims were asked when they were under the influence of drugs.Findings obtained as a result of the interviews conducted with the participants within the scope of the research were evaluated by content analysis method under five headings.