İnsancıl hukuk ihlallerinde sorumluluk
Responsibility for violations of humanitarian law
- Tez No: 624813
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BAYILLIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: İnsancıl Hukuk, Savaş Hukuku, Silahlı Çatışmalar Hukuku, Sorumluluk, Uluslararası Hukuk, Humanitarian Law, Law of War, Law of Armed Conflicts, Liability, International Law
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Uluslararası hukuk, yasal ya da yasa dışı başlamış olan ve devam eden silahlı çatışmalarda, silahlı kuvvet kullanan devletlerin nasıl davranması gerektiğine ilişkin kurallar öngörmektedir. Uluslararası insancıl hukuk ise, biraz daha geniş kapsamlı olup, hem silahlı çatışmalar esnasında hem de silahlı çatışmalar dışında devletler tarafından silahlı kuvvet kullanılırken çatışma dışı kişilerin ve özellikle de sivillerin korunmasına yönelik kurallar bütününü ifade etmektedir. Bu bağlamdan yola çıkılarak araştırmanın amacı; uluslararası hukukun bir dalı olan insancıl hukukun asli kişisi olarak kabul edilen devletlerin uluslararası yükümlülüklerinin ihlallerinden doğan sorumlulukların incelenmesidir. İlgili literatür ve doktrin taramasının ışığında insancıl hukuk ihlallerinde sorumluluk yönünden adeta röntgeni çekilerek çıkarım yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
International law stipulates rules on how states using armed force should behave in armed conflicts that have begun, legally or illegally, and are ongoing. International humanitarian law is a bit more extensive, both during and outside of armed conflict armed conflict armed force by states for the protection of civilians out of the conflict while using people and especially refers to the set of rules. Based on this context, the purpose of the research; it is the study of responsibilities arising from violations of the international obligations of giants, who are considered to be the principal person of humanitarian law, a branch of international law. In the light of the literature and doctrinal survey, the responsibility for violations of humanistic law has been inferred by X-ray.