Banka çalışanlarının işe gömülmüşlükleri ve tükenmişlikleri arasındaki ilişki: Karaman ilinde bir araştırma
The relationship between job embeddedness and burnout syndrome of bank employess: The case of Karaman
  1. Tez No: 624850
  2. Yazar: PINAR AY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CANDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Kamu Yönetimi, İşletme, Banking, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Banka çalışanları, Tükenmişlik Sendromu, İşe Gömülmüşlük, Karaman, Bank employees, burnout syndrome, job embeddedness, Karaman
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Kişinin ideal çalışma şartlarındaki değişkenlerin neler olduğunu anlamaya ve ortaya koymaya çalışan birçok çalışma bulunmaktadır. İş tatmini, iş doyumu gibi birçok çalışma bulunmasına rağmen işe gömülmüşlük ve tükenmişlik ilişkisini ele alan çalışma neredeyse yok denecek kadar azdır. Bu çalışma; yapılan alan çalışması ve sonuçları ile hem bankacılık sektöründe hem de akademik anlamda literatüre kazandırılmıştır. Günümüzde yoğun çalışma koşulları çalışan bireyler üzerinde negatif sonuçlar doğurmaktadır. Bu sonuçların önde gelenlerinden biride tükenmişlik sendromudur. Stresle baş etmekte zorlanan, yoğun ve uzun süreli iş temposuna maruz kalan, işi bitirme baskısı ile mücadele eden çalışanlar zamanla tükenmiş sendromu yaşayarak, psikolojik daha sonrada fizyolojik ve sonuç olarak davranışsal olarak örgüt içerisinde negatif sonuçlar ile karşılaşmaktadırlar. İşe gömülmüşlük, kişinin neden örgütte kalmak istediğini pozitif bakış açısı ile ele alan bir kavramdır. Bu kavram tükenmişlik sendromu ile doğrudan bağlantılıdır. Banka çalışanlarında tükenmişlik ile işe gömülmüşlük ilişkisini inceleyen bu çalışmada banka çalışanlarının işe gömülmüşlük düzeylerinin artması halinde duygusal tükenme düzeylerinin azaldığı tespit edilmiştir. Banka çalışanlarının işe gömülmüşlük düzeylerindeki bir birimlik artış olması halinde tükenmişlik düzeylerinin 0,354 oranında azaldığı, işe gömülmüşlük ile kişisel başarı hissinde anlamlı bir ilişkinin olmadığı, işe gömülmüşlük ile tükenmişlik arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İlaveten işe gömülmüşlük algısının bazı demografik değişkenlere göre gruplar arasında anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are many studies that try to understand and reveal what are the variables in the ideal working conditions of the person. Although there are many studies such as job satisfaction, the study that deals with the relationship between job embeddedness and burnout syndrome is almost nonexistent. This study was brought into the literature both in the banking sector and academically through the field studies and results. Today, intensive working conditions have negative consequences on working individuals. One of the leading results of these results is burnout syndrome. The employees who have difficulties in coping with stress, who are exposed to intense and long-term work tempo and who struggle with the pressure to finish work experience negative effects within the organization by experiencing the depleted syndrome over time, psychologically, physiologically and consequently behaviorally. Job embeddedness is a concept that addresses why a person wants to stay in the organization with a positive perspective. This concept is directly linked to burnout syndrome. In this study, which examined the relationship between burnout and jobembeddedness in bank employees, it was determined that emotional burnout levels decreased when the bank employees' job embeddedness levels increased. It is concluded that in the event of a one-unit increase in the level of job embeddedness, the burnout levels of the bank employees decreased by 0.335, there was nosignificant relationship between job embeddedness and personal success, and there was a negative relationship between jobembeddedness and burnout. In addition, the perception of job embeddedness was found to differ significantly between groups according to some demographic variables.