A comparative study on peace journalism through international channels broadcasting to the 'Arab world'
'Arap dünyasına' yayın yapan uluslararası kanallar arasında barış gazeteciliği üzerine karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 624853
- Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. BÜLEND AYDIN ERTEKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: çerçeveleme teorisi, barış gazeteciliği, Arap Dünyası, uluslararası yayıncılık, çatışma, framing theory, peace journalism, Arab World, international broadcasting, conflict
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu tez, özellikle 2017 ve 2018 yıllarında iki ihtilafı kapsayan, özellikle hükümetler tarafından finanse edilen, Arap dünyasına yayılan yabancı haber kanallarının kullandığı en belirgin savaş ve barış gazeteciliği haber çerçevelerini temsil ediyor: ABD hükümetinin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesi, Körfez ülkeleri ile Katar arasında çatışma. Teorik olarak anlamak için, bu tez çerçeveleme teorisi ve barış gazeteciliği literatürünü kullanmaktadır. Çatışmalar sırasında haber hikayelerinin içeriğindeki savaş çerçevelerinin veya barış çerçevelerinin kullanımıyla ilgili belirli sonuçlara varmak için çalışma, barış gazeteciliği için Galtung sınıflandırmasını kullandı. Bu çalışma, bu kanalların kırılgan ülkelerdeki ihtilafların ele alınması sırasındaki barış göstergelerine değil, savaş göstergelerine dayandığını, Arap olmayan hükümetler tarafından finanse edilen ve Arap dünyasına yönelik altı uluslararası kanal olan çalışma örneğinde yürütülen çalışmaları incelemiştir, Al-Hurra (Amerika Birleşik Devletleri), Fransa 24, Rusya'nın RT Arapça, Makan33 (İsrail) ve TRT'nin Arapça.
Özet (Çeviri)
This thesis will try to understand the peace and war frames used by foreign countries broadcasting to the Arab world, it is knowing that the Arab countries, in general, are a region of successive conflicts, and are closely related to the former colonial countries politically and economically, although freed from them, but in the late nineties of the last century, the increasing media orientation from foreign countries, including the colonial, where the number of international channels broadcasting to the Arab world has reached about 17 in the past 20 years, and still on the rise. Also, this thesis will compare the essential channels funded by foreign governments and broadcast in Arabic by knowing how much they use the peace journalism while covering the conflicts to the Arab world.