Siyasal iletişim ve sosyal medya: Ankara'da yerel seçimlerde Twitter kullanımı
Political communication and social media: The use of Twitter in the local election of Ankara
  1. Tez No: 624895
  2. Yazar: MEHMET ŞANDA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Siyaset, Yerel Seçimler, Sosyal Medya, Twitter, Political Communication, Politics, Local Elections, Social Media, Twitter
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Siyasal iletişim kavramı, yeni iletişim teknolojilerinin gelişmesiyle ve yaygınlaşmasıyla birlikte çok daha fazla önemli bir hale gelmiştir. Partiler ve siyasal aktörler, seçim kampanyalarında başarıya ulaşmak adına birtakım siyasal iletişim stratejileri kullanırlar. Mesajların seçmene ulaştırılması, etkileşimsellik ve katılım gibi işlevleri göz önünde bulundurulduğunda sosyal medya vazgeçilmez bir mecra olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada siyasal iletişim kavramına genel bir bakışla, Türkiye'de siyasal iletişim, siyasal iletişim yaklaşımları, aktörleri, fonksiyonları, siyasal iletişimde yöntem ve teknikler incelenmiştir. Sosyal medyanın siyasal iletişimde nasıl kullanıldığına bakılırken, geleneksel medya, yeni iletişim teknolojileri ve siyasal iletişim, sosyal medyanın siyaset, seçimler ve seçmenler üzerindeki etkisi konularına yer verilmiş, seçim sürecinde Twitter kullanımı ele alınmıştır. Türkiye'de seçimler değerlendirilirken, 30 Mart 2014 Yerel Seçimleri'nde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı için yarışan adayların, siyasal iletişim bağlamında Twitter kullanım pratikleri ve Twitter kullanımlarının seçim sonucuna önemli bir etkisi olup olmadığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of political communication has become more and more important with the development and spread of new communication technologies. Parties and political actors use a number of political communication strategies to achieve success in election campaigns. Considering its functions such as conveying messages to voters, interactivity and participation, social media is an indispensable medium. In this study, with an overview of the concept of political communication, political communication in Turkey, political communication approaches, actors, functions and methods and techniques in political communication have been studied. While looking at how social media is used in political communication, traditional media, new communication technologies and political communication, the effects of social media on politics, elections and voters are covered, and the use of Twitter in the election process is discussed. As elections in Turkey are evaluated, in the context of political communication, Twitter usage practices of the candidates who competed for the Ankara Metropolitan Municipality on March 30, 2014 local election and whether twitter usages have a significant impact on the results of the election are analyzed.