Yenilenebilir enerji finansmanı, Türkiye ve dünyadaki uygulamaları
Financing renewable energy, examples in Turkey and throughout the world
  1. Tez No: 624919
  2. Yazar: ERHAN KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANYERİ USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, İşletme, Energy, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Yeşil Enerji, Finansman, Yenilenebilir Enerjiye Yönelik Teşvikler, Enerji Arz ve Talebi, Renewable Energy, Green Energy, Finance, Incentives for Renewable Energy, Energy Supply and Demand
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Küreselleşen dünyada, enerjinin her zaman çağdaş toplumumuzun en önemli konularından biri olduğunu açıkça görebiliriz. Enerji, her türlü çalışmanın birincil ölçüsüdür. Enerji; ekonomik, sosyal ve sınai gelişme sürecinde çok önemli bir üründür. Yenilenebilir enerji kaynakları, geleneksel enerjiye alternatif olarak hizmet edemez, ancak ülkenin uzun vadeli enerji ihtiyaçlarını desteklemeye hizmet edebilir. Yani sadece geleneksel enerji kaynaklarına bağlı enerji gelişimi, var olan krizi çözmeyecektir. Dünyada, kentsel ve kırsal enerji kullanımı arasında kayda değer bir farklılık var. Günümüz dünyasında yeşil enerji kaynaklarının kullanımı için sağlanan finansal destekler, ekonomik kalkınma için tek çözümdür. Yenilenebilir enerjiye olan talebin artmasıyla birlikte refah seviyesi daha yüksek, daha güvenilir ve kesinlikle daha kabul edilebilir seviyeye ulaşacaktır. Bu kapsamda uluslararası kurumlar tarafından yapılan yatırımlar, yenilenebilir enerji endüstrisinin büyümesine yardımcı olmaktadır. Bu fırsatlara rağmen, yenilenebilir enerji kaynaklarının iklim değişikliğinin azaltılması yönünde sürdürülebilirliğini engelleyen zorlukların olduğu görünmektedir. Bu zorluklar arasında piyasa başarısızlıkları, bilgi eksikliği, gelecekteki yenilenebilir kaynak kullanımı için hammaddelere erişim sayılabilir. Ülkelerin ekonomik kalkınmaları enerji ve teknolojiyle bağlantılıdır. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını kolaylaştırmak ve arttırmak için farklı yenilenebilir enerji teknoloji projeleri başlatılmıştır. Gelişmiş ülkeler genellikle kendi sınırları içerisinde yenilenebilir enerjiyi kaynaklarını kullanmakta ve teknolojileriyle enerji ekipmanlarını geliştirmektedir. Bugünün dünyasında, talepleri karşılamak ve gelecek nesiller için sınırlı doğal kaynaklarımızı korumanın en kolay yolu yenilenebilir enerji türlerine odaklanılmasıdır. Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülkede büyüme ve ilerleme sağlamak için mevcut enerji kaynaklarının kullanılması büyük önem taşımaktadır. Türkiye, biyokütle, güneş enerjisi, rüzgar vb. yenilenebilir enerji kaynaklarına sahiptir. Yenilenebilir enerjiye en büyük desteği hükümetler vermekte olup bunu ulusal ve uluslararası kuruluşlar takip etmektedir. Finansal destekler; kredi, tahvil, bono, menkul kıymetleştirme gibi borçlanma araçlarıyla yapılabilmektedir. Yenilenebilir enerjiye olan finansal desteğin artmasıyla birlikte borçlanma araçlarının önemi artmıştır. Güvenilir ve esnek yapısı sayesinde, devlet destekli borçlanma araçları piyasalara sıcak para girişi sağlanabilmektedir. Günümüzde ekonomik kalkınma için gerekli olan fonun bir kısmı, uzun vadeli yenilebilir enerjiye endeksli borçlanma araçları oluşturmaktadır. Gelecekte, küresel ısınmanın yarattığı olumsuz etkilerin artması birlikte, yenilenebilir enerjiye olan fon desteği de artması beklenmektedir. Uluslararası kuruluşlar yenilenebilir enerjiye olan talebi artırabilmek için proje bazlı krediler vermektedir. Krediler genellikle on yıl süreli olmakta ve faiz oranları diğer kredi türlerine oranla daha az olmaktadır. Uluslararası kuruluşlar tarafından verilen bu krediler doğrudan hükümetlere verilir. Hükümetler, ilgili kredi tutarını kendi değerlendirebileceği gibi şirketlere de paylaştırabilir.
Özet (Çeviri)
In the world of globalization, we can clearly see that energy have always been one of the most crucial subject of our contemporary society. Energy is the primary measure of any kinds of work. Energy is an important product for economic, social and industrial development. Renewable energy resources cannot serve as the alternative to conventional energy, yet they may serve to supplement the long term energy needs of the country. So depending only on the conventional energy sources will not solve the energy crisis. In the world, there remains a notable discrepancy between urban and rural energy usage. In today's world, financial support for the use of green energy resources is the only solution for economic development. Different renewable energy technologies project have been started to facilitate and increase the utilization of renewable energy resources. With the increasing demand for renewable energy, welfare level will be higher, more reliable and definitely more acceptable. In this context, current international investment by international organizations assist the renewable energy industiy's growth. Despite these opportunities, there are challenges that hinder the sustainability of renewable energy sources towards climate change mitigation. These challenges include Market failures, lack of information, access to raw materials for future renewable resource deployment. The development of all countries are actually connected with the energy and technology. Developed countries generally use renewable energy resources within their borders and develop energy equipment with their technologies. Today's world needs concentrate on renewable ones to satisfy the demand and conserve our finite natural resources for the generations. For achieving growth and progress in a developing country like Turkey, utilization of the available energy sources is of prime importance. Turkey is endowed with vast renewable energy resources such as biomass, solar thermal, wind etc. Governments give the greatest support to renewable energy. This is followed by national and international organizations. Financial supports include borrowing instruments such as loans, bonds, bills and securitizations. With the increase of financial support to renewable energy, the importance of dept instruments has increased. Thanks to its reliable and flexible structure, government-subsidized debt instruments are able to provide hot money into the markets. Today, some of the money required for economic development is composed of long-term renewable energy-indexed debt instruments. In the future, the negative impact of global warming is expected to increase so that support for renewable energy is expected to increase. International organizations provide project-based loans to increase demand for renewable energy. Loans are generally ten years and interest rates are less than other types of loans. These loans granted by international organizations and they granted directly to governments. Governments can allocate the relevant credit to companies.