Yenilenebilir enerji projelerinin finansmanında sermaye piyasasının rolü ve alternatif finansman araçları üzerine karşılaştırmalı bir analiz
The role of the capital market in financing of renewable energy projects and a comperative analysis on alternative financing instruments
  1. Tez No: 981579
  2. Yazar: ULUÇ SAKA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAŞİF BATU TUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet tahvilleri, Güneş enerjisi, Türk sermaye piyasası, Yenilenebilir enerji, Yeşil tahviller, Government bonds, Solar energy, Turkish capital market, Renewable energy, Green bonds
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sermaye Piyasası ve Borsa Bilim Dalı
Özet
Dünya ekonomilerinin ana amaçlarından biri anlamlı büyüme ve kalkınmadır. Ülkelerin kalkınması için üretim yapılması gerekmektedir. Kalkınmanın gerçekleşmesi ise daha fazla enerji kullanımını kaçınılmaz hale getirmektedir. Ülkemizde 1980 yılı sonrasında yaşanan nüfus artışı ve sanayileşmenin hız kazanmasıyla birlikte enerji ihtiyacı önemli ölçüde artmıştır. Türkiye'nin enerji ihtiyacının büyük bölümü dışa bağımlı olarak, ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Üretimde kullanılan ithal girdiler, cari açığın finansman yükünü artırmaktadır. Bu girdilerin başlıcaları, üretimde kullanılan petrol ve doğal gazdır.Bu durum, fosil yakıtlar yerine yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla faydalanma gerekliliğini gündeme getirmiştir. Yenilenebilir enerjiye yönelik ilgi, artan enerji talebinin karşılanmasının yanı sıra çevresel etkilerin de dikkate alınmasıyla tüm dünyada artmaktadır. Bu kapsamda, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi, biyokütle enerjisi ve hidroelektrik enerji yatırımlarının finansmanının geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi gerekmektedir.Sermaye piyasası araçları, yenilenebilir enerji projelerine ucuz ve kolay ulaşılabilir finansman sağlaması açısından ekonomiye bütüncül bir fayda sunmaktadır. Yatırımcılar açısından bakıldığında ise, yenilenebilir enerji şirketleri tarafından ihraç edilen ürünlere yatırım yapılması, portföy çeşitliliğini artırmaktadır.Bu durum, sermaye piyasasının derinleşmesine ve sermayenin tabana yayılmasına katkıda bulunmaktadır.Yenilenebilir enerji projelerinin finansmanı kapsamında, sermaye piyasalarında işlem gören yenilenebilir enerji şirketlerinin ihraç ettikleri pay senetleri, özel sektör borçlanma araçları ve yeşil tahviller incelenmiştir. Sermaye piyasası ürünlerinin yenilenebilir enerji şirketlerinin finansmanındaki uygulamaları; gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler ve Türkiye örnekleri üzerinden literatür çalışmalarıyla değerlendirilmiştir. Türkiye'deki uygulamalar pay senetleri, tahviller ve yeşil tahviller açısından karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the primary objectives of the world's economies is meaningful growth and development. For countries to achieve development, production is essential. The realization of development inevitably requires increased energy consumption. In Turkey, following the 1980s, the growth in population and the acceleration of industrialization have led to a significant increase in energy demand. A large portion of Turkey's energy needs is met through imports, making the country highly dependent on external energy sources. Imported inputs used in production increase the burden of financing the current account deficit. The main imported inputs in this regard are petroleum and natural gas used in production.This situation has brought forward the necessity of benefiting more from renewable energy sources instead of fossil fuels. Interest in renewable energy has been increasing worldwide, not only to meet the rising energy demand but also due to environmental considerations. In this context, the financing and diversification of investments in solar energy, wind energy, biomass energy, and hydroelectric power must be developed. Capital market instruments provide comprehensive benefits to the economy by offering low-cost and easily accessible financing to renewable energy projects. From the investors' perspective, investing in products issued by renewable energy companies contributes to portfolio diversification. This, in turn, supports the deepening of the capital market and the broadening of capital ownership.Within the scope of financing renewable energy projects, the shares, corporate bonds, and green bonds issued by renewable energy companies listed on the capital markets have been examined. The applications of capital market instruments in the financing of renewable energy companies have been evaluated through literature studies covering examples from developed countries, developing countries, and Turkey. The applications in Turkey have been comparatively analyzed in terms of shares, bonds, and green bonds, and the findings have been interpreted accordingly.