Paravolley'de servis performansı ve müsabaka başarısı
Serve performance and game success in paravolley
- Tez No: 624956
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YETKİN UTKU KAMUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Engelli, Oturarak voleybol, Paralimpik, Disabled, Paralympic, Sitting volleyball
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hitit Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ŞAHİN, İrem Nur. Paravolley'de Servis Performansı ve Müsabaka Başarısı, (Yüksek Lisans), Çorum, 2020. Bu çalışma, 2014 Dünya Erkekler Paravolley Şampiyonası süresince gerçekleştirilmiş olan voleybol müsabakalarında, servis performanslarının analizlerinin yapılması ve takımların müsabaka kazanma başarısı üzerine etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Paravolley branşında oyuncuların müsabaka esnasındaki pozisyonları stabile yakın olduğundan, servis performansının oyun içerisinde sayı kazanmaya ve buna bağlı olarak da müsabaka başarısına etki edebileceği varsaymından hareketle, servis performansının müsabaka başarısı üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, şampiyona boyunca kaydedilmiş ve YouTube üzerinde erişime açık olan, toplam süresi yaklaşık 92 saat olan müsabaka videoları izlenmiş ve toplam 6249 servis analiz edilmiştir. Müsabaka videolarının analiz edilebilmesi için Kinovea yazılımı kullanılmıştır. Video analizi esnasında servisin düştüğü bölge ve servis sonucu verileri kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için SPSS 22.0 paket programı kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farkların incelenmesi için; ikili grup karşılaştırmalarında Mann-Whitney U testi, çoklu grup karşılaştırmalarında Kruskal-Wallis H testi kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi için Spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, başarı sırası ile doğrudan sayı adedi arasında orta düzeyde negatif ilişki bulunmuştur. Tüm setlerde en çok tercih edilen servis atış bölgelerinin arka alan (1, 5 ve 6 numaralı bölgeler) olduğu tespit edilmiştir. Ancak doğrudan sayı alma oranlarına bakıldığında ön bölgeye (2, 3 ve 4 numaralı bölgeler) atılan servislerin arka bölgeye atılan servislerden daha fazla sayı kazanıldığıgörülmüştür. Yapılan çalışma sonucunda, servis performansının müsabaka performansına etkisinin olduğu, özellikle doğrudan sayı alınan servis adedi ile müsabaka sıralaması arasında orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı negatif bir ilişkinin olduğu bulunmuştur. Doğrudan sayı alınan servis sayısı arttıkça, takımların genel sıralamadaki sıra sayıları azalmaktadır
Özet (Çeviri)
ŞAHİN, İrem Nur. Serve Performance and Game Success in Paravolley, (Master Thesis), Çorum, 2020. This study was conducted to analyze the service performances of the volleyball competitions held during the 2014 Men's Paravolley World Championship and to examine the effects of service on the success of the teams. Since mobility of the players in Paravolley is limited, the effect of the service performance was thought to have a significant effect on the competition performance, assuming that the performance of the service could affect the score and consequently the success of the competition. For this purpose, the competition videos, approximately 92 hours in total, which were recorded during the championship and were accessible on YouTube were analyzed and 6249 services were processed. Kinovea software was used to obtain the data. During the video analysis, the region where the service was performed, the region where the ball landed following the serve and the result of the service were recorded. SPSS 22.0 package program was used for statistical analysis. To examine the differences between the groups; Mann-Whitney U test was used for paired group comparisons and Kruskal-Wallis H test was used for multiple group comparisons. Spearman correlation coefficient was used to examine the relationships between variables. A moderate negative correlation was found between the success rate and the number of aces. In all sets, the most preferred service zones were determined to be the back row (zones 1, 5 and 6). However, when the ace rates were examined, it was found that the services thrown to the front row (zones 2, 3 and 4) had higher success rates than the services thrown to the rear row. As a result of the study, it was found that service performance had an effect on the success of the teams, and there was a moderate statistically significant negative relationship between the number of aces and the competition ranking. As the number of aces increases, the final ranking number of teams decreases.