Türk romanında dış göç (1960-1990) (A. J. Greimas'ın Eyleyenler Modeline göre dış göç romanlarında yapı)
International migration in Turkish novel (1960-1990) (Structure in international migratioan novels according to A. J. Greimas Actants Model)
- Tez No: 624959
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TANER NAMLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Romanı, Dış göç, Göçmen Edebiyatı, Yapısalcılık, Eyleyenler Modeli, Turkısh Novel, International Migration, İmmigrant Literature, Structuralism, Actants Model
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu doktora tezinde, 1960-1990 yılları arasında yayınlanan ve dış göçü konu edinen romanlar incelenmiştir. Avrupa'ya işçi göçü çerçevesinde, birinci kuşak göçmenlerin yaşam hikâyelerinden hareketle yazılmış bu romanlar, metin merkezli bir inceleme ile çözümlenmiştir. Metin incelemelerine geçilmeden önce, çalışmanın giriş bölümünde göç olgusuna dair temel bilgiler verilmiştir. Bu bölümde yaygın olarak kabul gören göç teorileri ve göç türleri üzerinde durulmuş; Türkiye'den Avrupa'ya işçi göçünün başlangıcı, nedenleri ve sonuçları hakkında temel bilgilere değinilmiştir. Birinci bölümde ise inceleme yöntemi olarak A.J. Greimas'ın eyleyensel örnekçesi üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde metin incelemelerine geçilmiş, göçe dair gerçeklerin edebi düzlemdeki karşılıkları irdelenmiştir. Yüzeysel yapının incelenmesiyle elde edilen bilgiler sonucu, birinci kuşak göçmen edebiyatının ortak yönleri tespit edilmiş, işçi göçü olayı ile başlayan edebi geleneğin ilk dönemlerine dair tespitler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this doctorate thesis, novels published between 1960-1990 and about international migration are examined. These novels, which focus on the lives of first generation immigrants within the framework of labor migration to Europe, were analyzed with a text-centered analysis. Before passing the text analysis, basic information about migration phonemenon is given in the introduction part of the study. In this period the commonly accepted theories of mıgration ant types of migration from Turkey clarification on why European workers dent in the beginning and has been mentioned basic information about the results. In the first part, the operational example of A.J.Greimas is examined as the method of examination. In the second part, the literary realities of the migration reality which has been examined in the text have been examined. As a result of the information obtained by examining the superficial structure, common aspects of a generation of immigrants were determined, determinations were made about the early periods of literary tradition that started with the migration of worker.