Kastamonu ilindeki işletme tabelalarının kent estetiği açısından incelenmesi ve düzenlenmesi
Review and regulation of business signs in Kastamonu in terms of urban aesthetics
  1. Tez No: 625024
  2. Yazar: MÜCAHİT TOPKARAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÖKSAL BİLİRDÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tabela, Grafik Tasarım, Kent Estetiği, Kent Kültürü Tasarım Kirliliği, Signage, Graphic Design, Urban Aesthetics, Urban Culture, Design Pollution
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Kent estetiği birçok akademik araştırmanın konusu olmuş ve kent estetiğiyle ilgili çeşitli tanımlar ortaya konulmuştur. Akademik anlamda büyük önem taşıdığı kadar o kentte yaşayan insanları da büyük ölçüde ilgilendirmektedir. Kent estetiğinin bir biçimden ibaret olmadığı da yadsınamaz bir gerçektir. Her kentin kendine özgü kültürü ve kendine has değerleri bulunmaktadır. Bu değerin öneminin vurgulanması amacıyla, bu araştırmada tabelanın görsel ve kültürel açılardan kent estetiğine etkileri üzerinde durulmuştur. Nitel özellik taşıyan bu çalışma, tabelalarda bulunan görsel içeriklerin olası saklı bilgilerinin ortaya konmasını amaçlayan görsel çözümleme yöntemlerinden yararlanılmıştır. Toplanan verilerin içerik analizleri yapılırken görsel okuryazarlık adı altında tartışılmış ve değerlendirilmiştir. Bu aşamada elde edilen bulgular olumlu ve olumsuz yönleriyle incelenmiştir. Görsel okumanın yanı sıra dil kullanımının, insan güvenliğinin ve malzeme kalitesinin de üstünde durulmuştur. Bu bulgular ışığında incelenen ticari tabelaların tasarım özellikleri açısından hatalı olanlardan on yedi örnek üzerinde yeniden tasarım ilkeleri doğrultusunda uygulama çalışması yapılmıştır. Nihai olarak Tarihi Nasrullah Meydanı için araştırmacı tarafından öneri niteliğinde kent estetiğine uyumlu tabela uygulamaları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Urban aesthetics has been the subject of many academic researches and various definitions related to urban aesthetics have been introduced. It is of great interest to people living in that city as well as academically. It is an undeniable fact that urban aesthetics is not just a form. Each city has its own culture and unique values. In order to emphasize the importance of this value, this study focused on the effects of the sign on urban aesthetics in terms of visual and cultural aspects. In this qualitative study, visual analysis methods were used to reveal possible hidden information of the visual content on the signs. While analyzing the collected data, it was discussed and evaluated under the name of visual literacy. The findings obtained at this stage were examined with their positive and negative aspects. In addition to visual reading, language use, human safety and material quality were also emphasized. In the light of these findings, application studies have been carried out on fourteen examples of those that are faulty in terms of design features of commercial signs. Ultimately, for the Historical Nasrullah Square, the researcher made suggestions for signs that are compatible with urban aesthetics as a suggestion.