Evlilik olgunluğu ile evlilik beklentisi arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between marital maturity and marital expectation
- Tez No: 625071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ PARLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Evlilik, Evlilik Olgunluğu, Evlilik Beklentisi, Marriage, Marriage Maturity, Marriage Expectation
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı ve Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Evlilik bireylerin hayatındaki en önemli kararların başında gelir. Bu karar beraberinde maddi manevi birçok sorumluluk getirir. Bu sorumlulukların yerine getirilebilmesi için fiziksel, duygusal, ekonomik ve toplumsal olgunluğa ulaşmış olmak gerekirken, evlilik olgunluğuna ulaşmadan ve gerçekçi olmayan beklentilerle yapılan evliliklerin pek de uzun ömürlü olmayacağı düşünülmektedir. Araştırma üniversite öğrencilerinin olgunluk düzeyleri ile evlilik beklentisi arasındaki ilişkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu bağlamda yapılan çalışmaya 290'ı kadın 86'sı erkek olmak üzere toplam 376 kişi katılmıştır. Veri toplamak amacıyla, araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu (Ek-1), Evlilik Olgunluk Ölçeği (Ek-2) ve Evlilik Beklentisi Ölçeği (Ek-3) kullanılmıştır. Araştırmada verilerin analizi için SPSS for Windows 15.0 programı kullanılmıştır. Demografik veriler frekans dağılımı verilerek tablolaştırılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında iki grup arasındaki farklılığı belirlemek için Bağımsız Örneklemler T-testi ve Çift Yönlü Varyans Analizi, araştırmanın bağımlı ve bağımsız değişkenleri arasındaki ilişkiyi test etmek amacıyla Pearson Korelasyon Testi ve Regresyon Analizinden yararlanılmıştır. Araştırma bulgularına göre üniversite öğrencilerinin evlilik olgunluğu ve evlilik beklentisi arasında anlamlı ve pozitif bir ilişki bulunmuştur. Araştırmaya göre evlilik öncesi olgunluğu arttıkça evlilik beklentisinin de arttığı görülmüştür. Ancak katılımcıların evlilik olgunluğu ve evlilik beklentisi değerleri yaş ve cinsiyete göre farklılaşmamıştır. Kişilerin evlilik olgunluğu ve evlilikten beklentileri arttıkça evlilik yaşının öteleneceği düşünüldüğünden, aşırı beklentinin yaşattığı zorluklar hakkında eğitimler verilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Marriage is the one of the most important decisions in the lives of individuals. This decision brings with it many material and moral responsibilities. While it is necessary to achieve physical, emotional, economic and social maturity in order to fulfill these responsibilities, it is thought that the marriages made with unrealistic expectations will not be long lasting. The research was conducted to investigate the relationship between the maturity level of the university students and the expectation of marriage. In this context, a total of 376 people , 290 of whom were female and 86 were male included in the study. . In order to collect data, Personal Information Form prepared by the researcher (App-1), Marriage Maturity Scale (App-2) and Marriage Expectation Scale (App-3) were used. SPSS for Windows 15.0 program was used for data analysis. Demographic data were tabulated by giving frequency distribution. In order to determine the difference between the two groups in the comparison of quantitative data, Independent Samples t-Test, and Bidirectional Analysis of Variance were used, Pearson Correlation Test and Regression Analysis were used to test the relationship between the dependent and independent variables of the study. According to the findings of the research, a significant and positive relationship was found between marriage maturity and marriage expectancy of university students. According to the research, it was observed that the marriage expectancy increased as the pre-marriage maturity increased. However, marital maturity and expectation of marriage did not differ according to age and gender. Since it is thought that marriage age will increase as the maturation and expectations of the marriage increase, it is thought to be useful to provide training about the difficulties caused by excessive expectations.