Aile iletişim kalıplarının ebeveyn tutumları ile ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship of family communication patterns with parental attitudes
  1. Tez No: 625072
  2. Yazar: SENEM BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HANİFİ PARLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İletişim, Aile İletişim Kalıpları, Ebeveyn Tutumu, Communication, Family Communication Patterns, Parental Attitude
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Eğitimi ve Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma, 4-6 yaş grubu çocuğa sahip ebeveynlerin, aile iletişim kalıpları ile ebeveyn tutumları arasındaki ilişkiyi görebilmek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nicel araştırma modellerinden, ilişkisel tarama şeklinde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul ili Eyüpsultan ilçesi MEB'e bağlı resmi okulların anasınıflarında öğrenim gören, 4-6 yaş grubu öğrencilerin anne ve babaları oluşturmaktadır. Araştırmaya 388 kişi katılmıştır. Araştırma verileri, Aile İletişim Kalıpları Ölçeği, Ebeveyn Tutumları Ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler, bilgisayar ortamında SPPS 25.0 programı kullanılarak çözümlenmiştir. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma değerleri hesaplanmış, yanı sıra ölçekler arasındaki ilişkiler ile ölçek-kişisel özellikler ilişkilerini sınamak için Non-Parametrik testlerden, Spearman korelasyon testinden yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, çalışmaya katılan ebeveynlerin sahip oldukları aile iletişim kalıplarının, sergilemiş oldukları ebeveyn tutumları ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Katılımcı ebeveynlerin demografik özellikleri ile ebeveyn tutumu ve aile iletişim kalıbı arasındaki ilişki incelendiğinde ise tüm kişisel özelliklerde ebeveyn tutum ölçeğinin ve aile iletişim kalıbı ölçeğinin farklı boyutlarında negatif ve pozitif yönde istatistiksel anlamda güçlü ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research's aim is to explore the relation between the family communication patterns and parent attitudes of the parents who has 4-6 aged children. The research is designed as a relational screening model which is a type of quantitative research models. Working group of the research consist of the parents of 4-6 aged children who are continuines their education in the public schools as a preschooler that are located in Eyüpsultan district of İstanbul in 2018-2019 academic year. 388 people participated to the research. Research data is obtained through family communication pattern scale, parent attitude scale and the personal information forms prepared by the researcher. Obtained data is resolved with the help of the computer program named SPSS 25.0 while analyzing data; frequency, percentage, mean, standard deviation is calculated, besides, to test the relationship between the scales and between scales and the personal characteristics, Spearman Correlations test is used. Outcomes of the research reveals that the family communication patterns and the parent attitudes of the participants are related. When the relation of the demographic features of the participant parents with the attitudes of the parents and family communication patterns evaluated, in all personal characteristics, strong statistical relation, both in negative and positive direction is found between the different dimensions of parent attitude scale and family communication pattern scale.