Bölgesel kalkınmada kadın girişimciliğin etkisi: Elazığ ili örneği
The effect of women entrepreneurship in regional development: The case of Elazığ
- Tez No: 625070
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Girişimci, Kadın girişimci, Kalkınma, Elazığ, Entrepreneur, Woman entrepreneur, Development, Elazığ
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Ülkelerin kalkınmışlık düzeylerine göre gelişmiş-gelişmekte olan-az gelişmiş şeklinde bir ayrıma gidilmektedir. Kalkınma bireyde başlar, eğitim ile gelişir iş gücü ile bölgeye katkı sağlar ve dışa bağımlılığın azalmasına yardımcı olur. Kalkınmanın temel anlamda gelişmesi hem bölgedeki sosyal ve kültürel gelişimi arttırır, hem de bireylerin refah seviyesini yükselterek daha mutlu bir ortamda yaşamasına katkı sağlar. Ayrıca kalkınma kavramı bu noktada büyüme kavramından ayrışır. Büyüme kavramı niceliksel bir gelişimi ifade ederken, kalkınma kavramı niteliksel bir gelişimi ifade eder. İnsanın doğasında bulunan özellikler girişimciliği her zaman sıcak tutmaktadır. Girişimcilik, insanın doğasında olan yeni bir şeyler üretme, topluma katkı sağlama ve gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Bireyin kendi içindeki yüksek gelir elde etme, patron olma ve iş kurma isteğiyle devam etmektedir. Çalışmada Elazığ İli üzerinden kadın girişimcilerin bölgesel kalkınmaya ve aktif iş hayatına katkıları araştırılmıştır. Anket yönteminin kullanıldığı çalışmada elde edilen bulgular, kadın girişimcilerin iş yerlerine yönelik beklentileri arasında; istihdam sağlamak, üretime katkı yapmak ve göçü azaltmak şeklinde olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
According to development level, there ara classification of developed, developing and underdeveloped. Development begins winth individual, it improves with education, and it makes contribution to region and it helps to reduce foreign despondency.Howewer,at that point,the concept of development separate from the concept of entergement (growth).While the concept of enlargement means the quantitative progress,the concept of development means qualitative propress.The features of human nature keeps alive the entrepreneurship.Entrepreneurship appears produce new things,contribute to society and progress in human nature.It continues with persons's desires of business establisment,produce high income and being master.On that work, it is investigated the contributions of women entrepreneur on regioral development and active business life.The results of that work used survey method shows that women entrepreneur's expectations are provide employment opportunity, contribute to production and cut down on migration.