KOBİ'lerin yönetimsel sorunları: Ampirik bir çalışma
  1. Tez No: 625147
  2. Yazar: MEHMET MESUT GÜNAYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN GÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler (KOBİ), yönetim, Turkey, Small and Medium Sized Enterprises (SME's), management
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ekonomik yapılarına bakılmaksızın, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki küçük ve orta ölçekli işletmelere (KOBİ) özel önem verilmektedir. Günümüzde sosyo-ekonomik nedenlerden dolayı hükümetler; istihdam ve üretim hacmini sağlayan ve toplam işletme sayısının çok büyük bir çoğunluğunu oluşturan KOBİ'leri desteklemekte ve teşvik etmektedir. Bu bağlamda araştırmanın ele alındığı konu KOBİ'lerin işletme yapılarının özellikleri ve yöneticilerin kişisel özelliklerinin KOBİ'lerin yönetim ve organizasyon sorunları üzerinde etkisi olup olmadığıdır. Araştırmanın örneklemini Türkiye'de faaliyet gösteren KOBİ'lerde görev yapan çeşitli kademelerdeki 172 yönetici oluşturmaktadır.“KOBİ'lerin Karşılaştıkları Yönetim ve Organizasyon Sorunları Ölçeği”nin kullanıldığı çalışma sonucunda, işletmelerdeki sorunların yönetici hatalarından ve uygulamalarından ziyade KOBİ'lerin yapısal sorunlarından kaynaklandığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Regardless their economic structure, special attention is given to small and medium-sized enterprises“SME's”in both developed and developing countries. Today, for socio-economic reasons, governments support and encourage the SMEs, vast majority of the total number of enterprises, which provide employment and production volumes. In this context, the main problem of this research is whether the business structure characteristics of SMEs and the personal characteristics of top management have an impact on the management and organization problems of SMEs. The research sample of the study constitutes 172 top managers working in various levels in SMSs. As a result of the study in which the scale of“Management and Organization Problems Encountered by SMEs”is used, it is found that the problems in the enterprises were caused by the structural problems of SMEs rather than the management and the organizational problems.