Türkiye'de oyuncak sektörünün dış ticaretinin ve rekabet gücünün değerlendirilmesi
The evaluation of competitiveness and foreign trade of the toy industry in Turkey
- Tez No: 625197
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHİTTİN ADIGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dış Ticaret, Oyuncak Sektörü, Rekabet Gücü, Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlük, Foreign Trade, Toy Industry, Competitiveness, Revealed Comparative Advantage
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Günümüzde küreselleşme ile birlikte coğrafi sınırlar adeta ortadan kalmış ve ülkeler arası sermaye, mal ve hizmet akışı büyük bir hız kazanmıştır. Hayatın her alanında yaşanan büyük değişim dış ticaret alanında da etkisini göstermektedir. Dünyanın herhangi bir ülkesinde üretilen mal ve hizmet kolayca bir başka ülkeye girebilmekte ve ticaretin giderek serbestleşmesiyle üreticiler kendilerini daha çetin bir rekabet içerisinde bulmaktadır. Bu bağlamda günümüzde üreticiler için en önemli amaçlardan biri rakipler karşısında rekabet gücü elde edilmesidir. Bu araştırmanın amacı; Türk oyuncak sektörünün 2007-2018 döneminde dış ticaretteki rekabet gücünü Vollrath'ın Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler (AKÜ) yöntemi ile değerlendirilmesidir. Araştırmanın sonucunda, Türk oyuncak sektörünün rekabet gücünün genel olarak düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the globalization, geographical boundaries have almost disappeared and the flow of capital, goods and services between the countries has accelerated. The great change in every aspect of life also has an impact on foreign trade. The goods and services produced in any country of the world can easily enter another country, and with the liberalization of trade, manufacturers find themselves in more and more competitive competition. In this context, one of the most important goals for manufacturers today is to gain competitiveness against competitors. The aim of this study is to evaluate the competitiveness of the Turkish toy industry in foreign trade in the period of 2007-2018 by Vollrath's Revealed Comparative Advantages (RCA) method. As a result of the research, it is concluded that the competitiveness of Turkish toy sector is generally low.