ERCP'de sfinkterotomi yönteminin post-ercp pankreatit gelişimi üzerine etkisi
The effect of sphincterotomy on post-ercp pancreatitis in ERCP
- Tez No: 625225
- Danışmanlar: PROF. DR. ALTUĞ ŞENOL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: ERCP, Needle Knife Fistulotomy, Needle Knife Pre-cut Papillotomy, Post-ERCP Pankreatit, Standart kanülasyon, ERCP, Needle Knife Fistulotomy, Needle Knife Pre-cut Papillotomy, Post-ERCP Pancreatitis, Standard cannulation
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET ERCP'DE SFİNKTEROTOMİ YÖNTEMİNİN POST-ERCP PANKREATİT GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİSİ ERCP hepatopankreatobilier hastalıkların tedavisinde önemli yer tutan invaziv bir işlemdir. ERCP'nin en sık görülen komplikasyonu pankreatittir. PEP gelişimini arttırdığı bilinen birçok faktör mevcuttur. ERCP'de seçilen kanülizasyon tekniği ile PEP arasındaki ilişki ise net olarak kanıtlanmamıştır. Bu çalışmada ERCP'de seçilen sfinkterotomi yönteminin PEP gelişimi üzerine etkisi araştırıldı. Çalışmamıza 04.2012-10.2017 arasında ERCP yapılmış ve kriterlere uyan toplam 665 hasta dahil edildi. Hastaların işlem öncesi ve işlemden 6-24 saat sonra bakılan hemogram, karaciğer enzimleri ve amilaz - lipaz değerleri, fizik muayene bulguları, MRCP-EUS ve ERCP bulguları retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmamızda 665 hastanın 58 (% 8,7)'inde PEP gelişmiştir. Bu hastalardan standart yöntemlerle kanülize edilen 476 hastanın 28 (%5,9)'inde, NKPP ile kanülize edilen 84 hastanın 13 (% 15,5)'ünde, NKF ile kanülize edilen 105 hastanın 17 (%16,2)'sinde PEP gelişmiştir. Demografik incelemede kadın cinsiyet ile PEP gelişimi arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. NKPP ve NKF'de standart kanülasyona göre PEP insidansı daha yüksek olup, NKPP ve NKF arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Pankreas stenti yerleştirilen ve ikinci seansta kanülize edilen hastalarda PEP insidansı daha az olmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı değildi. Koledok stenti yerleştirilen grupta PEP oranı yüksek saptandı. Kist hidatik ve impakte taş saptananlarda PEP insidansının yüksek olduğu görüldü. Sonuç olarak NKF'nin NKPP'ye göre daha güvenli olduğunu belirten çalışmaların aksine NKPP ve NKF arasında PEP gelişimi açısından anlamlı fark saptanmadı. Bunun nedeni zor kanülasyonda NKPP'nin daha erken ve tek bir uzman tarafından uygulanmış olması olabilir. Buna göre endoskopist tarafından kanülasyonun zorluğu baştan ön görülerek pre-cut sfinkterotominin erken uygulanması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EFFECT OF SPHİNCTEROTOMY ON POST-ERCP PANCREATİTİS İN ERCP ERCP is an invasive procedure that plays an important role in the treatment of hepatopancreatobiliary diseases. The most common complication of ERCP is pancreatitis. There are many factors known to enhance PEP development. The relationship between the cannulation technique selected in ERCP and PEP has not been clearly demonstrated. In this study, the effect of selected sphincterotomy method in ERCP on PEP development was investigated. A total of 665 patients were enrolled in our study between 04.2012-10.2017 according to the criteria we had determined from ERCP patients. Hemogram, liver enzymes and amylase - lipase values, physical examination findings, MRCP - EUS and ERCP findings were evaluated retrospectively during and 6-24 hours after the procedure. In our study, 585 (8.7%) of 665 patients developed PEP. 28 (5.9%) of the 476 patients cannulated by standard methods, 13 (15.5%) of 84 patients cannulated with NKPP, 17 (16.2%) of 105 patients cannulated with NKF developed PEP. Demographic examination revealed a significant relationship between female gender and development of PEP. The incidence of PEP was higher in NKPP and NKF than standard cannulation, and no statistically significant difference was found between NKPP and NKF. Although the incidence of PEP was lower in patients with pancreatic stent placement and second seanture cannulation, it was not statistically significant. PEP rate was high in the group with choledoch stent placement. It was seen that the incidence of PEP was high in hydatid cyst and impaction stone. As a result, contrary to the studies indicating that NKF is safer than NKPP, there was no significant difference between NKPP and NKF in terms of PEP development. This may be due to the fact that NKPP is performed earlier and by a single expert in difficult cannulas. Accordingly, early application of pre-cut sphincterotomine may be considered by the endoscopist, with the difficulty of cannulation being seen from the beginning.