Otel konaklama sözleşmeleri
Hotel accommodation contracts
  1. Tez No: 625226
  2. Yazar: EKİNSU ÇAMUR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞAFAK PARLAK BÖRÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Otel konaklama sözleşmesi, otel işleten, konaklayan, turizm, turizm hukuku, tüketicinin korunması, tüketici hukuku, kontenjan sözleşmesi, garantili kontenjan sözleşmesi, konaklayanın eşyasının korunması (Türk Borçlar Kanunu Madde 576- 580), kişisel verilerin korunması, no-show, rezervasyon, rezervasyon iptali, overbooking, Hotel accommodation contracts, hotel-keeper, hotel guest, tourism, tourism law, protection of the consumer, consumer law, quota contract, guarantee quote contract, protection of goods of hotel guest (Article 576-580 of Turkish Code of Obligations), protection of personal data, no-show, reservation, reservation cancellation, overbooking
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bu çalışmanın amacı otel konaklama sözleşmelerinin, borçlar hukuku, sözleşme hukuku, turizm hukuku, tüketici hukuku ve ilgili diğer mevzuat kapsamında incelenmesidir. Böylece, günümüzde oldukça hızla gelişen ve gerek dünya gerekse ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan otelcilik/turizm sektörünün, hukuki bileşeni olan, otel ve konaklayan arasındaki ilişkiye, mercek tutulması hedeflenmiş, özellikle otel konaklama sözleşmelerinin birden fazla sayıda hizmet edimi barındırılması nedeniyle bu ilişkinin farklı yönleri mevzuat ve yargı kararlarından da faydalanılarak ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında öncelikle otel konaklama sözleşmelerinin yasal ve kavramsal boyutu, tarafları, ayırt edici unsurları, hukuki niteliği, türleri ve kurulması başlıkları irdelenerek konuya ilişkin genel bir çerçeve çizildikten sonra, otel konaklama sözleşmesi özelinde otel işletenin ve konaklayanının yükümlülükleri incelenmiş ve son olarak da ifa engelleri ile sözleşmenin sona erme nedenleri üzerinde durularak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to analyze the hotel accommodation contracts within the scope of obligations law, tourism law, contracts law, consumer law and other relevant legislation. Thereby, it is aimed to focus on the relationship between the hotel and the guest as a legal constituent of the hotel/tourism sector, which is a rapidly developing and has an economic importance both in the world and in the country's economy. Within this scope, different aspects of this relationship have been emphasized through the relevant legislation and court decrees, as this relationship raises more than one performance based on a single contract. With this respect, legal and conceptive extent of the hotel accommodation contracts, parties, distinguishing features, legal character, types of these contracts are indicated to draw a general frame regarding the issue. Accordingly, the obligations of the hotel keeper and the hotel guest have been examined in the context of the hotel accommodation contract, and finally the study has been completed by focusing on the non-performance and reasons for the termination of this contract.