Şintoizmde ibadet
Shinto practices
- Tez No: 625256
- Danışmanlar: PROF. DR. DURMUŞ ARIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Şintoizm, Şinto Ritüelleri, Shinto ve Doğa, Şinto Düşüncesi, Shintoism, Shinto Practices, Shinto ve Nature, The Thought of Shinto
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Geleneksel ve milli bir kimliğe sahip olan Şintoizm, Japon kültürü ile ilgili değerleri ve anlayış biçimlerini ihtiva etmektedir. Bu bağlamda Şinto yayılmacı ve her türlü kültüre adapte olabilen teolojik bir oluşumdan ziyade başka bir coğrafyaya taşındığında varlığını koruyamayacak dini kültür ve düşüncelerden oluşmaktadır. Şintoizm hiç bir zaman yayılmacı ve misyoner bir din olmadı. Bu gelenek daha çok Japonya' nın tarihini mitolojik verilere dayanarak temellendirme ve haklılaştırma düşüncesi etrafında şekillenmiştir. Aktık dönemlerden itibaren doğa ile kurulan ilişki zamanla animistik inançların bir ifadesi olarak kami denilen yüce varlıklara tapınma hâline evrilmistir. Şintoizm göre kamiler, dünyevi hayat enerjisini taşıyan tapınılması gereken yüce varlıklardır. Bu bağlamda onlara sunu, arınma, dua ve matsuri şeklinde ibadet edilir. Bu Şintoizm'de ibadetin temel unsurlarını oluşturmaktadır. Matsuri ve gyouji kavramları, Japonların hayatında önemli bir yere sahip olan kutlamalar ve festivallerin anlaşılabilmesi açısından önemlidir. Bu bağlamda matsuri basit bir eğlence ve kutlama olmaktan çok kutsal olan kami ile buluşmayı ifade ederken gyouji ise festivalleri ifade etmek için kullanılır.
Özet (Çeviri)
Shintoism is identified as the values and the forms of comprehension related to the japanese culture, and it has a traditional and national identity. Shinto is not a theological formation that could spread and adapt to any culture easily, instead, it is formed by the religious culture and thoughts which cannot survive if they are transferred to another geographical region. Shintoism has never become a missionary religion which tries to spread. The tradition relies on the idea which is about constructing the Japanese history based on the mythologic values. Since the ancient times, the relation that was formed with the nature was resulted with worshipping to the holy creatures known as kami. According to Shintoism, kamis are the holy creatures which have the earthly life energy. Therefore, people feel obligated to worship them. The main ways of worshipping to kami in Shintoism are as following; offering, purification, praying and matsuri. The concepts of matsuri and gyouji are very essential for the japanese culture as they help understand the celebrations and the festivals which play an important role in the japanese culture. In this regard, matsuris are the holy celebrations aiming to meet kami while gyoujis are the festivals.