Sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi ile mesleki profesyonelliği arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between the technological pedagogical field knowledge of vocational professionality of class teachers
  1. Tez No: 625330
  2. Yazar: MEHMET UFUK YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL TÜMKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Teknolojik pedagojik içerik bilgisi, mesleki profesyonellik, sınıf öğretmenleri, Technological pedagogical content knowledge, vocational professionalism, class teachers
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın genel amacı; sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi ile mesleki profesyonelliği arasındaki ilişkisini ortaya koymaktır. Araştırmanın evreni 2018-2019 eğitim-öğretim yılı süresinde Adana ili merkez ve Karataş ilçesi ilkokullarında görev yapan sınıf öğretmenleri, örneklemi ise Adana ili dört merkez ilçe ve Karataş ilçesindeki resmi ilkokullarda görev yapan 257 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Bu çalışma tarama modelinin kullanıldığı betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın veri toplama araçları olarak Schmidt, Baran, Thompson, Mishra, Koehler ve Shin, (2009) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması, geçerliği ve güvenirliği Öztürk ve Horzum (2011) tarafından yapılan“Teknolojik Pedagojik İçerik Bilgisi Ölçeği”ile Yılmaz ve Altınkurt (2014) tarafından geliştirilen“Öğretmenlerin Mesleki Profesyonellik Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22 programına girilerek analiz edilmiştir. Araştırmanın bağımlı değişkeni olan“Öğretmenlerin Mesleki Profesyonelliği”ile bağımsız değişkeni olan“Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi”ve demografik değişkenler arasındaki ilişkiler t testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon yöntemi ile incelenmiştir. Çalışma sonucunda sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik alan bilgisi ile mesleki profesyonellikleri arasında orta düzeyde pozitif yönde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca sınıf öğretmenlerinin teknolojik pedagojik içerik bilgisi alt boyutlarında pedagojik bilgi alt boyunun en yüksek ortalamaya sahip olduğu, teknoloji bilgisi alt boyutunun ise en düşük ortalamaya sahip olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin mesleki profesyonelliği alt boyutlarında ise en yüksek ortalamanın duygusal emek alt boyutu, en düşük ortalamanın ise kişisel gelişim alt boyutunun olduğu sonucuna varılmıştır. Teknolojik pedagojik içerik bilgisi alt boyutları ile demografik değişkenler arasındaki ilişkilerin incelenmesi sonucunda sınıf öğretmenlerinin eğitim düzeylerine, hizmet süresine ve teknolojiye erişe bilirlik düzeylerine göre anlamlı bir fark olmadığı ancak cinsiyete göre dört alt boyutta erkek öğretmenler lehine, yaş aralığına göre bir alt boyutta 41 ve üzeri yaş aralığında olanlar lehine, teknolojiye kullanma seviyelerine göre beş alt boyutta yeterli cevabını verenler lehine ve hizmet içi eğitime katılıp katılmama durumlarına göre tüm alt boyutlarda evet cevabını verenler lehine anlamlı bir farklılaşma olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this research is to reveal the relationship between Class Teachers' Technological Pedagogical Content Knowledge and Vocational Professionalism. The universe of the research consists of class teachers working in Adana city center and primary schools in Karataş district during the academic year 2018-2019, and the sample consists of 257 class teachers working in official primary schools in four central districts of Adana Province and Karataş district. This study is a descriptive study using the screening model. As data collection tools of the research“Technological Pedagogical Content Knowledge”developed by Schmidt, Baran, Thompson, Mishra, Koehler ve Shin (2009) and its adaptation into Turkish and also its validity and reliability done by Öztürk and Horzum (2011) and Scale“Professional professionalism scale of teachers”developed by Yılmaz and Altınkurt (2014) were used. The data obtained were analyzed by entering the SPSS 22 program. The relationship between the dependent variable of the research,“Professional Professionalism of Teachers”and the independent variable“Technological Pedagogical Content Knowledge”and demographic variables were examined by the test, one-way analysis of variance and correlation method. As a result of the study, it has been concluded that there is a moderate positive relationship between Technological Pedagogical Content Knowledge and Vocational Professionalism. In addition, it has been concluded that the Pedagogical Knowledge sub-dimension has the highest average in the Technological Pedagogical Content information sub-dimensions and the Technology Info sub-dimension has the lowest average. It has been concluded that the highest mean average emotional labor sub-dimension and the lowest mean personal development sub-dimension were the teachers' Professional Professional sub-dimensions. As a result of the examination of the relationships between the Technological Pedagogical Content Knowledge sub-dimensions and demographic variables, there is no significant difference in the level of education, service duration and technology accessibility levels of the class teachers, but in the age range of 41 and over in the sub-dimension, in favor of male teachers in four sub-dimensions, by age range. It has been concluded that there is a significant difference in favor of those who gave adequate answers in five sub-dimensions according to their level of use in technology and in favor of those who answered yes in all sub-dimensions according to their participation in in-service training or not.