İhyâ Efendî Hafîdî Reşâd Numûne-i Şi'r ve İnşâ (inceleme-metin)
İhyâ Efendî Hafîdî Reşâd numûne poetry and construction
  1. Tez No: 625331
  2. Yazar: NİMET ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÇETİN DERDİYOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şi'r, inşâ, nazım, evzân, (İhyâ Efendî Hafîdî Reşâd) Fâik Reşad, Petry, poem measure, verses, (İhyâ Efendî Hafîdî Reşâd) Fâik Reşad
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalışmanın konusu,“İhyâ Efendî Hafîdî Reşâd”imzasını da kullanan Fâik Reşâd'ın Numûne-i Şi'r ve İnşâ adlı eseridir. Çalışmamızda eserin Arap harfli metnini günümüz Türk alfabesine aktardık. Ayrıca ortaya çıkan metni edebi açıdan anlamaya ve değerlendirmeye çalıştık. Eser, yayımlandığı devirde Askeri Liselerde bir ders kitabı olarak okutulmaktadır. Eserde yer alan metinlerin durumuna göre dil bazen sade bazen de Arapça, Farsça sözcük ve tamlamalarla ağır bir özellik göstermektedir. Elden geldiğince metni anlamaya çalışarak eserin, dil, kültür ve edebiyatımız açısından değerlendirilmesine çalıştık. Metnin ortaya konulması ve değerlendirilmesi sonucunda, Türk Dili ve edebiayatı nazım ve nesir türlerinin çok değerli metin örnekleri ortaya çıkmıştır. Bu da bilhassa Türk edebiyatı eğitimi açısından büyük önem taşımaktadır. Edebiyat târîhimizde verdiği eserlerle büyük katkılar sağlayan (İhyâ Efendî Hafîdî Reşâd) Fâik Reşad'ın incelemeye çalıştığımız Numûne-i Şi'r ve İnşâ adlı eserini tanımak ve tanıtmak kuşkusuz edebiyatımıza önemli katkılar sağlayacaktır. Eser İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı Talat Bayrakçıoğlu Koleksiyonu'na K/564'de kayıtlıdır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is Fâik Reşâd's work named Numûne-i Şi'r ve İnşâ, which also uses the signature of“İhyâ Efendî Hafîdî Reşâd”. In our study, we transferred the text of the work with Arabic letters to today's Turkish alphabet. We also tried to understand and evaluate the resulting text literally. The work is taught as a textbook in Military High Schools at the time of its publication. According to the condition of the texts in the work, the language sometimes has a heavy feature with plain and sometimes Arabic, Persian words and transcriptions. By trying to understand the text as much as possible, it was tried to be evaluated in terms of our language, culture and literature. As a result of revealing and evaluating the text, valuable text samples of verse and prose types of Turkish Language and literature have emerged. This is of great importance, especially in terms of Turkish literature education. Understanding and promoting the work of Fâik Reşad, who contributed greatly with the works he gave in our literature history (İhyâ Efendî Hafîdî Reşâd), which we are trying to study, will undoubtedly contribute to our literature. The work is registered in Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library Talat Bayrakçıoğlu Collection at K / 564.