18 ay altı bebeklerde kraniyal travma sonrası tanı ve takipte tomografi kullanımı
Use of tomography in diagnosis and follow-up after cranial trauma in infants under 18 months
- Tez No: 625593
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN YILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Bilgisayarlı Tomografi, Süt Çocukluğu Dönemi, Head Trauma, Computed Tomography, Childhood Period
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Travma, canlıda fiziksel ve ruhsal etki bırakan; değiĢimlere neden olan yerel yaralanmadır. Bebeklerde özellikle yüksekten düĢmeye bağlı kafa travmalarına sıkça rastlanmakta ve bazı durumlarda kraniyal BT istenmektedir. ÇalıĢmamızda amacımız; acil servislerimize travmayla baĢvuran hastaların bilgisayarlı tomografi (BT) istenme oranlarını ve endikasyonlarını incelemektir. Yöntem: ÇalıĢmamız kesitsel tanımlayıcı bir çalıĢma olup acil servislerimize „‟düĢme (W19), yüksekten düĢme (Y30), kafa travması (S00)‟‟ tanılarıyla baĢvuran, 18 ay altı hastaların dosyaları taranmıĢtır. Dosyasına ulaĢılamayan hastaların ailelerine telefonla ulaĢılarak çalıĢmaya katılım izni alındıktan sonra klinik bilgiler sorgulanmıĢtır. Travma ile baĢvuran hastalardan BT çekilme endikasyonu ve kontrol BT çekim oranları incelenmiĢtir. Bulgular: ÇalıĢmaya alınan 511 hastanın yaĢ ortalaması 9 ay 24 gün±4 ay 27 gün (16 gün-18 ay) olup kız/erkek oranı 243/268 dir. 122 hastaya BT çekilmiĢ olup takipleri sırasında tekrar BT çekilen hasta sayısı dokuzdur. Ġki hastaya dört kez, bir hastaya beĢ kez BT çekildiği tespit edilmiĢtir. 41 hastaya Beyin Cerrahisi konsültasyonu istenmiĢ, 18 hasta hospitalize edilmiĢtir. Hiçbir hastamız operasyona alınmamıĢtır ve ölüm oranı sıfırdır. viii Tartışma-Sonuç: Kafa travması ile baĢvuran çocuk hastalarda klinik yaklaĢıma iliĢkin pekçok kılavuz mevcuttur. Acil servislerde görev yapan hekimler bu kılavuzlardan faydalanarak; hastaların klinik Ģiddetinin, tedavi algoritmasının ve görüntüleme ihtiyacının belirlemesinde objektif karar verebilecektir. Böylece BT çekim oranlarını azaltmak mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: Trauma has a physical and mental effect on living things; it is local injury that causes changes. Head trauma due to falling from height is frequently encountered in infants and in some cases cranial CT is required. Our aim in our study; To examine the computerized tomography (CT) rates and indications of patients who applied to our emergency departments by trauma. Method: Our study is a cross-sectional descriptive study and the files of patients under 18 months who were referred to our emergency departments with the diagnosis of“falling (W19), falling from height (Y30), head trauma (S00)”were scanned. The families of the patients whose files could not be reached were contacted by phone and clinical information was questioned after obtaining permission to participate in the study. Indication for CT withdrawal and control CT with drawal rates from patients presenting with trauma were examined. Results: The average age of 511 patients included in the study was 9 months 24 days ± 4 months 27 days (16 days-18 months) and the ratio of girls / boys was 243/268. 122 patients received CT, and the number of patients who received CT again during followup was nine.It was determined that CT was performed four times in two patients and x five times in one patient.Neurosurgery consultation was requested in 41 patients, 18 patients were hospitalized. None of our patients were taken into operation and the mortality rate was zero Discussion-Conclusion: There are many guidelines on clinical approach in pediatric patients presenting with head trauma. Physicians working in emergency departments benefit from these guides; will be able to make objective decisions in determining the clinical severity, treatment algorithm and imaging needs of patients. In this way, it will be possible to reduce CT shooting rates.