The role of strategic management on organization performance of private universities in Somalia
Somali'deki özel üniversitelerin organizasyonel performanslarında stratejik yönetimin rolü
  1. Tez No: 625605
  2. Yazar: WAFAA HASSAN SH HASSAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ANIL DİVARCI ÇAKMAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Yapısal Eşitlik Modellemesi, Özel Üniversitelerin Performansı, Somali, Strategic Management, Structural Equation Modeling, Performance of Private Universities, Somalia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bu çalışmanın amacı, stratejik yönetimin Somali'deki özel üniversitelerin performansına etkisini belirlemekti. Özellikle, araştırma Somali'deki özel üniversitelerin performansına strateji oluşturma, strateji uygulama, strateji değerlendirme ve strateji kontrolünün etkisini tespit etmeye çalıştı. Bu kurumlarda personel olarak hedef kitle ile betimsel araştırma tasarımı yapılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış anket kullanılarak toplanmıştır. İlişkilerin tahmininde Yapısal Eşitlik Modellemesi (SEM) modeli kullanılmıştır. Önem derecesi% 5 düzeyinde test edildi. Model bulguları, strateji oluşturma değişkeninin (β = 0.6455, p = 0.005) özel üniversitelerin performansını olumlu ve önemli derecede etkilediğini göstermektedir. Strateji uygulama değişkeni (β = 0.254, p = 0.021), özel üniversitelerin performansını olumlu ve anlamlı bir şekilde etkiledi. Ayrıca, strateji değerlendirme değişkeni (β = 0.3055, p = 0.033) özel üniversitelerin performansını olumlu yönde etkilemektedir. Ayrıca, strateji kontrol değişkeni (β = 0.1704, p = 0.023) Somali'deki özel üniversitelerin performansını önemli ölçüde ve olumlu yönde etkilemektedir. Çalışma, üniversite yöneticilerinin strateji oluşturma ve üniversiteye karşı karşıya kalabilecekleri belli başlı stratejik konuların belirlenmesi konusunda bir araya getirilmesi gerektiğini önermektedir. Sadece formülasyonun yanı sıra daha fazla uygulamaya odaklanan bir stratejik yönetim çerçevesi tasarlamak. Örgütsel performansı izleyebilmek için düzenli denetimler yapılmalı, güçlü ve güvenilir izleme ve kontrol mekanizmaları vurgulanmalıdır. Yalın bir yapıyı benimsemeleri gerekir ve her çalışanın maliyetleri en aza indirgemek ve geliri en üst seviyeye çıkarmak için çalışmasını sağlamalıdır. Son olarak, çalışma uzun vadeli stratejik planlama ve yönetimde sürdürülebilirlik vizyonunun geliştirilmesi ve entegrasyonu için tüm üniversiteler için ortak bir zorluk olan kalıcı bir değer yaratmak ve güvenilirlik üretmek için önermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to establish the effect of strategic management on the performance of private universities in Somalia. Specifically, the study sought to establish the effect of strategy formulation, strategy implementation, strategy evaluation and strategy control on the performance of private universities in Somalia. Descriptive research design was adopted with the target population being the staff in these institutions. Data was collected by use of structured questionnaire. Structural Equation Modeling (SEM) model was employed in estimating relationships. Significance was tested at 5% level. The model findings show that strategy formulation variable (β=0.6455, p=0.005) positively and significantly influences the performance of private universities. Strategy implementation variable (β=0.254, p=0.021) had a positive and significant effect the performance of private universities. Also, strategy evaluation variable (β=0.3055, p=0.033) positively influences the performance of private universities. Further, strategy control variable (β=0.1704, p=0.023) significantly and positively influences the performance of private universities in Somalia. The study recommends for the need of incorporating university executives in strategy formulation and identification of major strategic issues that are likely to face the university. Designing a strategic management framework that focus not only on the formulation side with but with more implementation. Regular audits should be embraced in order to track organizational performance as well, strong as well as reliable monitoring and control mechanisms should be emphasized. They need to embrace a lean structure and every employee is supposed to ensure that they work towards minimizing costs and maximizing revenue. Lastly, the study suggests for development and integration of a detailed vision of sustainability in long term strategic planning and management in order to create lasting value and generating credibility which is a common challenge to all across universities.