Bilişim sistemine ve sistemdeki verilere müdahale ile bilişim sistemi aracılığıyla haksız çıkar sağlama suçları (TCK M. 244)
Crimes of intervention to the information system and the system data and securing unjust benefit through the information system (Turkish Penal Code Article 244)
- Tez No: 625621
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELMAN DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim Sistemi, Veri, Bilişim, Bilişim Suçları, Information System, Data, Informatics, Cyber Crimes
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bilişim alanındaki gelişmelerin hukuk alanında da büyük bir etkisi bulunmaktadır. Günlük hayatta sıklıkla karşılaşılan suç tiplerinin bilişim ortamında kolaylıkla işlenebilmesi nedeniyle bazı fiiller suç olarak düzenlenmiştir. Çalışmamızda ilk olarak suçların daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla bilişim ve ilgili kavramlar ile suç işlenme şekilleri açıklanmaya çalışılmıştır. Ardından TCK m. 244/1-2 çerçevesinde sistem ve veriye müdahale suçları incelenerek suçların unsurları ortaya konulmuştur. Son bölümde ise TCK m. 244/4'de düzenlenen bilişim sistemi aracılığıyla haksız çıkar sağlama suçu incelenmiş ve son olarak çalışmamız kapsamında incelenen suçların TCK'da düzenlenen benzer suçlarla karşılaştırılması yapılarak konunun aydınlatılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The developments in the field of informatics have a great effect on the field of law. As the crime types that are frequently encountered in daily life, can be easily committed in the informatics environment, some of the acts are enacted as crimes. In this study, first, we try to explain informatics and related concepts and pattern of criminality in order to present a better understanding of crimes. Subsequently, system and data intervention crimes are examined within the scope of Turkish Penal Code Article 244/1-2 and elements of crime are discussed. In the last part, crime of unjust benefit that is enacted in Turkish Penal Code Article 244/4 is examined, and finally, it is aimed to clarify the subject by comparing the crimes examined in the scope of this study with similar crimes enacted in Turkish Penal Code.