Bulk-Fill materyali ile restore edilen dişlerde çeşitli kavite dezenfektanlarının rezin-dentin bağlantısına etkisi
Effect of different cavity disinfectants on microtensile bond strength to Bulk-Fill restorated teeth
- Tez No: 625620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV ÖZSOY KANER
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Adezyon, Bağlayıcı ajan, Bulk-fill kompozit, Kavite dezenfektanı, Mikrotensile, Süre, Adhesion, Bulk-fill composite, Cavity disinfectant, Microtensile, Time
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bulk-fill materyali ile restore edilen dişlerde çeşitli kavite dezenfektanlarının 24 saat, 6 ay ve 12 aylık sürelerin sonunda, dentine bağlanma dayanımlarının zamana bağlı olarak değişimini mikrogerilim bağlanma testi ile incelemektir. Çalışmamızda 90 adet son 2 ay içinde çekilmiş molar dişler kullanılmıştır. Dişlerin yarısı çürüklü yarısı çürüksüz olup dişler distile suda bekletilmiştir. Dişlerin tümünün okluzal mineleri Mecatome T180 (PRESI, Grenoble. France) cihazı ile kaldırılmış ve düz bir dentin yüzeyi elde edilmiştir. Smear tabakası oluşturmak amacıyla düz dentin yüzeyleri 60 saniye boyunca 600 grit SIC ile muamele edilmiştir. Dişler çürüklü ve çürüksüz olarak iki gruba ve alt grup olarak 3er gruba ayrılmıştır. Kavite dezenfektanları uygulandıktan sonra elde edilen düz dentin yüzeyleri üzerine 4 mm kalınlığında Bulk fill kompozit materyali tek seferde uygulanacak şekilde yerleştirilmiştir. Tüm gruplar 24 saat, 6 ay ve 12 aylık sürelerle 37 °C distile suda etüvde bekletilmiştir. Örneklerin bekletildiği distile su periyodik olarak her hafta değiştirilmiştir. Her grupta 5 diş olacak şekilde 18 grup elde edilmiştir. Örnekler Mecatome T180 (PRESI, Grenoble, France) cihazında dentin çubukları şeklinde (1 mm2 ± 0,2 mm2 ) kesilerek Micro Tensile Tester (BİSCO Inc. Schaumburg, IL, 60193, USA) cihazında gerilme kuvvetlerine karşı dirençleri için test edilmiştir. Çapraz başlığın hızı 0,5 mm/min olarak ayarlanmıştır. Kopma sonucunda ortaya çıkan bağlanma dayanım değerleri istatiksel olarak karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate microtensile bond strenght (μTBS) of bulk-fill resin composite and a universal adhesive system (Singlebond Universal, 3M ESPE, St. Paul, MN, USA) to dentin under different conditions including absence or presence of caries and usage of different type of cavity disinfectants after 24 hours, 6 months and 12 months. 90 human molar teeth were extracted and stored in distile water for up to two months for this study. Half of the teeth were non-carious and the other half had occlusal fissure caries. After the removal of occlusal enamel with Mecatome T180 (PRESI, Grenoble, France) a flat dentine was exposed. Dentin surfaces were finished with 600 grit silicone carbid paper for 60 seconds to create smear layer. Each non- carious and carious effected teeth were divided into three subgroups and irrigated with different disinfectants. Flat dentin surfaces restorated with Bulk-fill composite material. The thickness of each restoration measuared 4 mm with digital caliper (Aek Tech, Sylmar, California). The teeth were restored in distile water at 37°C for 24 hours, 6 months, 12 months and divided into 18 subgroups which each group had 5 teeth. The samples were sectioned occlusogingivally into dentin sticks (1 mm2 ± 0,2 mm2 ). Each stick was attached to Micro Tensile Tester (Bisco Inc., Schaumburg, IL 60193 USA) using Cyanoacrylate Adhesive (by BEST, BY-1500, Cyanoacrylate Adhesive, Ergin Endüstri, İstanbul, Türkiye). Crosshead speed was set 0,5 mm/min. The results were statistically examined.