Club convergence in the member countries of Organization of Islamic Cooperation
İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye ülkelerde iktisadi yakınsama kulüpleri
  1. Tez No: 625651
  2. Yazar: HAMAD MOHAMMED ALSHAMSI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LOKMAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: iktisadi yakınsama, Kulüp yakınsaması, İslam İşbirliği Örgütü, log t test, Convergence, OIC, Club, Beta, t-log test
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
  10. Enstitü: İşletme Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın amacı İslam İşbirliği Teşkilatı'na üye elli yedi ülkenin iktisadi kulüp yansımasını Phillips ve Sul (2007).tarafından geliştirilern log t metodolojisi ile sınamaktır. Çalışmada 1990-2017 yılları arasındaki kişi başına düşen milli gelir kullanmaktadır. Sonuçlar iki adet yakınyasan kulüp ile bir adet uyuşmayan ülkenin varlığına işaret etmektedir. Ayrıca yakınyasan kulüp sayısının zamanla azaldığı görülmektedir. Örneğin 2008'deki altı kulüp sayısı 2007'de dörde inmekte; 2011'de ise ikiye düşmektedir. Herne kadar bir organizasyondaki kulüp sayısının azalması iyi bir işaret olarak gözükse de üst gelir grubundaki ülkelerin daha aşağıdakilerle birleşiyor olması onların da gelirlerinin düşmesine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to find the convergence club among the fifty-seven members of the Organization of Islamic organization using the log t-test methodology developed by Phillips and Sul (2007). The GDP Per capita of years between 1990-2017 is used to find convergence clubs. The results show the existence of a two-convergence club and one divergent country. Moreover, the conclusion drawn from this study shows that the number of convergence clubs changes over time. For example, the number of clubs dropped from six clubs in 2007 to four clubs in 2008. And the number of convergence clubs dropped again in 2011 from four clubs to two clubs. Even though having fewer clubs within an organization might be a good sign, but in this case, it shows that the number of countries with high GDP, merged towered club with low GDP, a negative convergence.