Greece's accession to the EU and its integration process
Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ne girişi ve entegrasyon süreci
  1. Tez No: 144739
  2. Yazar: GÜNAY AYLİN GÜRZEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HASAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yunanistan-Avrupa Birliği ilişkileri, Yuanistan ve Avrupa Birliği, Türk Yunan ilişkileri, Euro ve Yunanistan, Greece-EU relations, Greece and the EU, Turco-Greek Dispute, EMU and Greece, Greece and Europeanization
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Özet Avrupa Birliği'nin genişleme sürecinde kazançlı ve kaybeden bölgeler oluşmuştur. Avrupa Birliği reform paketi içerisindeki fonlar birçok ülkeyi Avrupa Birliği'ne girme çabası içerisine sokmuştur. Bu tez Avrupa Birliği'nin bir üyesi olan Yunanistan'ın entegrasyon sürecini incelemektedir. Yunanistan örneğini incelememizin nedeni Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Balkan ülkeleri ve Türkiye Yunanistan'a yapısal olarak benzemektedirler. Yunanistan'ın entegrasyon süreci incelenirken üye olmak isteyen ülkelerin dikkat etmesi gereken üç husus bulunmaktadır. İlk olarak Avrupa Birliği'ne girmek isteyen ülkelerin kendi ekonomilerini yeterince güçlendirmeleri ve açık pazar ekonomisinde rekabet edebilmeleri gereklidir. Çünkü artık Yunanistan'ın ekonomisini ayakta tutan fonlar olmayacaktır. Ayrıca Kopenhag kriterleri bir yönden üye olmak isteyen ülkeler için bir şekilde makro ekonomik dengelerini düzeltmeleri için bir zorunluluk oluşturmaktadır. Son olarak ortak Avrupa Birliği politikaları Avrupa Birliği'ne girmek isteyen ülkelerin legal ve politik yapılarım değiştirmekte faydalı olabilir. Bu tez Yunanistan'ın AB'ye entegrasyon sürecini ve mevcut durumu mukayeseli bir şekild de anlatmaktadır.
Özet (Çeviri)
European integration has affected regions in various ways and it has created economic winners and losers. Reform of European regional policy and the creation of the Structural Funds have drawn countries more closely into the EU policy process. Countries have formed a queue to enter the EU and get a share of the structural funds that EU gives out to member countries. This thesis examines Greece's experience as a member of the European Union (EU). While evaluating the Greek experience within the EU, we derive three significant policy lessons that apply both to similar countries, in particular Turkey, now on the queue to join in the club. First, countries that enter the EU must improve the structural deficiencies of their economies before entry in order to minimize the impact of increased competition after the removal of trade protection and trade barriers. In addition, they should follow domestic policies that maintain and promote their comparative advantage within the EU. Second, the 'Convergence Criteria' have proven to be a successful mechanism for countries with a poor policy record to achieve macroeconomic stability, as shown in the case of Greece when it demonstrated a clear will to join the European Monetary Union (EMU). This suggests that if there is a motivation the government can indeed better the macroeconomic balances of a certain country. Third, common EU policies can be very helpful in facilitating structural reforms in small economies. Yet, these policies must be continuously evaluated and improved so that their effectiveness could be maximized because conditions change and nothing remains the same in this rapidly changing world.