Okul müdürü yönetim tarzları ile öğretmenlerin motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between school principal management styles and teachers' motivation levels
  1. Tez No: 625733
  2. Yazar: HAKAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN DİKİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, yönetim tarzı, okul müdürü, öğretmen motivasyonu, Motivation, management style, school principal, teachers' motivation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; okul müdürü yönetim tarzları ile öğretmenlerin motivasyon düzeyleri arasında bir ilişki olduğunun ya da olmadığının, eğer varsa bu ilişkilerin neler olduğunun saptanmasıdır. Araştırma okul müdürlerinin yönetim tarzlarının öğretmenler üzerindeki etkisini incelediği için öğretmenlere yöneliktir. Araştırma Niğde il merkezindeki okullarda görev yapan kadrolu öğretmenler üzerinde yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunda bulunan 314 öğretmenin 160'ı (%51) kadın 154'ü (%49) erkektir. Çalışma grubunda bulunan öğretmenlerin 83'ü (%26.4) ilkokulda, 143'ü (%45.5) ortaokulda ve 88'i (%28) lisede görev yapmaktadır. Çalışma grubunda bulunan öğretmenlerin 9'u (%2.9) ön lisans, 275'i (%87.6) lisans, 30'u (%9.6) yüksek lisans mezunudur. Öğretmenlerin 18'i (%5.7) 20-25 yaş aralığında, 51'i (%16.2) 26-30 yaş aralığında, 63'ü (%20.1) 31-35 yaş aralığında, 74'ü (%23.6) 36-40 yaş aralığında, 48'i (%15.3) 41-45 yaş aralığında ve 60'ı (%19.1) 46 ve üstü yaş aralığında bulunmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunda bulunan ve lisede görev yapan öğretmenlerin yönetim tarzlarında ilgisiz ve karşı koyucu yönetim tarzını betimledikleri ve motivasyon puanlarının diğer kurumlarda çalışan öğretmenlere göre görece daha düşük olduğu görülmüştür. Araştırma sonucunda da görülmüştür ki ilgisiz ve karşı koyucu yönetim tarzlarının öğretmenlerin motivasyon düzeylerini ters yönlü etkilediği ve işbirlikli yönetim tarzlarının öğretmen motivasyonu üzerinde doğru orantılı bir ilişki olduğu söylenebilir. Bu bağlamda işbirlikli yönetim tarzını benimseyen yöneticilerin öğretmenlerinin motivasyon düzeylerinin daha yüksek olduğu ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine whether there is a relationship between school principal management styles and teachers' motivation levels, and if so, what are these relationships. The research is directed to teachers as it examines the effect of school principals' management styles on teachers. The research was conducted on the permanent teachers working in the schools in Niğde city center. Of the 314 teachers in the study group, 160 (51%) were female and 154 (49%) were male. Of the teachers in the study group, 83 (26.4%) were employed in primary school, 143 (45.5%) were in secondary school and 88 (28%) were in high school. 9 (2.9%) of the teachers in the study group were associate degree, 275 (87.6%) were undergraduate and 30 (9.6%) were graduate. 18 (5.7%) of the teachers were in the 20-25 age range, 51 (16.2%) were in the 26-30 age range, 63 (20.1%) were in the 31-35 age range, 74 ( 23,6% were in the 36-40 age range, 48 (15.3%) were in the 41-45 age range, and 60 (19.1%) were in the 46 and older age range. It was observed that the teachers in the study group and high school teachers described the management style as irrelevant and opposing management style and their motivation scores were lower than the teachers working in other institutions. As a result of the research, it can be seen that irrelevant and opposing management styles adversely affect teachers' motivation levels and that cooperative management styles are directly proportional to teacher motivation. In this context, it can be stated that teachers' motivation levels of managers who adopt cooperative management style are higher.