Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bakım sırasında anne ve baba sesinden ninni dinletmenin yenidoğanın konforu ve fiziksel parametrelerine etkisi
The effect of lullaby records sung by the parents during newborn care on newborn's comfort and physical parameters in newborn intensive care unit
  1. Tez No: 625783
  2. Yazar: DUYGU AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLZADE UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan yoğun bakım, Anne sesi, Baba sesi, Ninni, Konfor, Newborn intense care, Mother's voice, Father's voice, Lullaby, Comfort
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Araştırma yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) bakım sırasında anne ve baba sesinden ninni dinletmenin yenidoğanın konforu ve fiziksel parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bu randomize kontrollü araştırma Nisan 2018-Ocak 2019 tarihleri arasında YYBÜ'nde seçim kriterlerine uygun prematürelerde (anne sesinden ninni grubu=24, baba sesinden ninni grubu=23, kontrol grubu=27) gerçekleştirilmiştir. Veriler; Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği ve Girişim İzlem Formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma gruplarına; sırasıyla göz, ağız, burun, alt değişimi, bebek yağı ile cilt bakımı, beslemeyi içeren ortalama 20 dakika süren standart hemşirelik bakımı uygulanmıştır. Bebeğin annesinin sesi/babasının sesinden kaydedilmiş ninni bakımla birlikte başlanıp, bakım süresince ve bakım sonrasında 10 dakika dinletilmiştir. Bakımdan 1 dk öncesi, bakım sırası ve bakımdan 15 dk sonrasında yenidoğanın kalp tepe atımı, saturasyonu, solunum sayısı ve konfor davranış puanı ölçülmüştür. Veriler SPSS 21.0 programında uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirilmiştir. Araştırmada prematüre bebeklerin tanıtıcı özellikleri ve sağlık durumlarına ilişkin özellikleri açısından gruplar arasındaki fark anlamsız olup (p>0,05) gruplar homojen dağılmaktadır. Gruplar arası kalp tepe atım sayıları, solunum, konfor davranış puan ortalamaları bakım öncesi ve sırasında anlamsız, oksijen saturasyon ortalamaları bakım öncesi, sırası ve sonrasında da anlamsız bulunmuştur (p>0,05). Bakım süresince anne sesinden ninni dinleyen yenidoğanların bakım sonu kalp tepe atım, solunum sayısı, konfor davranış puan ortalamalarının baba sesinden ninni dinleyen ve kontrol grubundaki yenidoğanlara göre düşük olduğu saptanmıştır (p0,05). Araştırmanın sonuçları doğrultusunda YYBÜ'nde bakım sırasında anne sesinden ninni dinletmenin bakım sonunda yenidoğanın konforunu artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effect of lullaby records sung by the parent's during newborn care on newborn's comfort and physıcal parameters in newborn intensive care unit. This randomized controlled study was conducted on suitable prematures in NICU (mother's voices=24 father's voices group=23, control group=27) between April 2018 – January 2019. The data was gathered thereby using Newborn Comfort Behavior Scale and Study Inspection Form. Standard nursing care including, eye, mouth, nose, diaper change, skin care with baby oil and nurturing was applied respectively to the study groups for approximately 20 minutes. The baby was made listen to the lullaby recorded in the voice of parents starting with, during and after the care for 10 minutes. Heart rate, saturation, respiration rate and comfort behiavour scores of the newborn was measured 1 minutes before, during and 15 minutes after the care. The data was evaluated in SPSS 21.0 program with convenient statistical methods. In the study, the difference between the groups in terms of defining characteristics and health status of prematurity babies are insignificant (p>0,05) and groups are homogeneous. The average heart rate, respiration rate and comfort behiavour scores among the groups are found insignificant before and during the care and the average of oxygen and saturation rates are found insignificant before, during and after the care (p>0,05). It is detected that heart rate, respiration rateand comfort behiavour scores of the newborns who listen to lullaby in the mother's voice are low compared to the newborns listening to lullaby in the father's voice and those in the control group (p0,05). In accordance with results of this study, it is determined that making newborn listen to lullaby in mother's voice during care, in NICU increases the comfort of the newborn.