Sağlık için spor yapan bireylerde su ve kara egzersizlerinin kardiyovasküler dayanıklılık açısından değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of water and land-based exercises on cardiovascular endurance for adult male individuals doing sports for health
  1. Tez No: 625797
  2. Yazar: SERKAN DEMİRKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE İLHAN ODABAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fitness, Su çalışmaları, Kara çalışmaları, Kardiyovasküler, Fitness, Water exercises, Land exercises, Cardiovascular
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmada düzenli spor yapmayan sağlıklı erkeklerde su ve kara egzersizlerinin kardiyovasküler dayanıklılık açısından farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya kara egzersizleri grubu 12 kişi (yaş ortalaması; 31,08±4,833 yıl boy ortalaması 175,25±4,654cm, vücut ağırlığı ortalaması 84,34±7,412kg) ve su egzersizleri grubu 12 kişi (yaş ortalaması; 29,83±3,950 yıl boy ortalaması, 175,50±5,535cm, vücut ağırlığı ortalaması 75,97±10,543kg) olmak üzere toplam 24 gönüllü katılmıştır. Araştırmada katılımcıların dayanıklılık kapasitesini değerlendirmek için Rockport 1 mil yürüme testi ön ve son test olarak uygulanmış olup MaxVO2 değerleri indirekt olarak hesaplanmıştır. Araştırmada katılımcıların vücut kompozisyonlarını değerlendirmek için bioelektrik empedans yönteminden (Tanita BC 418 marka) faydalanılmıştır. Tüm testler her iki gruba ön ve son test şeklinde gerçekleştirilmiştir. Ön testler uygulandıktan sonra kara grubuna karada, su grubuna suda olmak üzere, sekiz haftalık orta şiddetli aerobik egzersiz (maksimal kalp atım sayısının %60-80, haftada 3 gün, 40 dakika/gün) yaptırılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için SPSS 26 programı kullanılmıştır ve anlamlılık düzeyi 0.05 olarak belirlenmiştir. Araştırmada vücut ağırlığı ön test ve son test sonucu (p=0,01), yüzde yağ oranı (FAT%) sonucu (p=0,00), yağ ağırlık (FAT MASS) sonucu (p=0,00), yağsız vücut kitlesi (FFM) sonucu (p=0,01), total sıvı oranı yüzdesi (TBW%) sonucu (p=0,00), dinlenik nabız sonucu (p=0,00) anlamlı farklılaşmalar görülmüştür. Kara ve suda yapılan egzersizlerde ön test ve son test sonuçlarındaki anlamlı farklılaşmalar ise şu şekildedir; yağ ağırlığı (FAT MASS) ön test (p=0,03) görülürken son test sonucu arasında anlamlı farklılaşma görülmemiştir. Dinlenik nabız ön test farklılaşma görülmezken, son test (p=0,02) olduğu görülmüştür. Buna karşın total sıvı oranı yüzdesi (TBW%) ön testte bir farklılaşma görülmezken son testte farklılaşma görülmektedir (p=0,03). Katılımcıların vücut ağırlık değerleri ön test (p=0,04) ve son test (p=0,03), beden kitle indeksi (BMI) ön test (p=0,01) ve son test (p=0,01), yüzde yağ oranı (FAT%) ön test (p=0,04) görülürken son test sonucu arasında anlamlı farklılaşma görülmemiştir. Katılımcıların yağsız vücut kitlesi (FFM) ön testte bir farklılaşma görülmezken son testte farklılaşma görülmektedir (p=0,04). Metabolik eşdeğeri (MET) ön test (p=0,05) ve son test (p=0,01) sonuçlarında anlamlı farklılaşmalar görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate the differences of water and land exercises in terms of cardiovascular endurance in healthy men who do not exercise regularly. 12 people of land exercises group (mean age; 31,08±4,833 years; 175,25±4,654cm, mean body weight 84,34±7,412kg) and 12 water exercises group (mean age 29.83±3,950 years average, 175,50±5,535cm, body weight average 75,97±10,543kg) were included in the study that is made up of 24 volunteers. In order to evaluate the endurance capacity of the participants, Rockport 1 mile walk test was applied as pre and post test and MaxVO2 values were calculated indirectly. Bioelectrical impedance method (Tanita BC 418 brand) was used to evaluate the body composition of the participants. All tests were performed in both groups as pre- and post-tests. After the pre-tests, land group on land and water group in water have been implemented eight-week moderate-intensity aerobic exercise (60-80% of maximal heart rate, 3 days per week, 40 minutes/day). The obtained data was used foranalysis of the SPSS 26 program and significance level 0.05 respectively. Body weight pre-test-post test result (p=0,01), percentage fat percentage (FAT%) result (p=0,00), fat weight (FAT MASS) result (p=0,00), lean body mass (FFM) result (p=0,01), total fluid ratio percentage (TBW%) result (p=0,00), resting pulse result (p=0,00) showed significant differences. Significant differences in pretest and posttest results in land and water exercises are as follows; fat weight (FAT MASS) pre-test (p=0,03), but no significant difference between post-test results. While there was no differentiation in the pre-test of resting pulse, it was found to be post-test (p=0,02). In contrast, the percentage of total fluid content (TBW%) was not differentiated in the pre-test, but it was different in the post-test (p=0,03). Weight values of participants were pre-test (p=0,04) and post-test (p=0,03), body mass index (BMI) pre-test (p=0,01) and post-test (p=0,01), percentage fat ratio (FAT%) pretest (p=0,04), but no significant difference between posttest results. The lean body mass (FFM) of the participants was not differentiated from the pre-test, but differentiation was seen in the post-test (p=0,04). Metabolic equivalent (MET) pretest (p=0,05) and posttest (p=0,01) results showed significant differences.