İşçinin iş sözleşmesinin performans düşüklüğü sebebiyle feshi
Termination of the labor contract due to poor performance
  1. Tez No: 625798
  2. Yazar: ÇAĞATAY KEMAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET UTKU ERDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İş Güvencesi, Performans Düşüklüğü, Performans Değerlendirme Sistemleri, Geçerli Sebeple Fesih, İşçinin Yetersizliğinden Kaynaklanan Fesih Sebepleri, Job Security, Low Performance, Performance Assessment Systems, Termination on Acceptable Grounds, Grounds of Termination due to Inability on part of the Worker
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
İş güvencesi, önce 4773 sayılı Kanunla, daha sonra da 4857 sayılı İş Kanunu ile kabul edilerek hukuk sistemimize girmiş olup iş sözleşmesinin haklı nedenle feshi yanında geçerli sebeple fesih kavramını da getirmiştir. Kanunun madde gerekçesine göre, işçinin objektif veya sübjektif olarak düşük performansa sahip olması halinde iş sözleşmesinin işveren tarafından geçerli sebeple feshi mümkündür. Bu kapsamda çalışmayla amaçlanan ise Kanunda soyut ifadelerle yer verilen performans kavramının geçerli sebep noktasında netleştirilmesidir. Çalışma üç bölümden oluşmakta olup; birinci bölümde iş güvencesi ve geçerli sebeple fesih kavramları üzerinde durulmuş; ikinci bölümde işçinin iş görme borcunun kapsamı ve bunuhangi şekillerde ihlal edebilecek olduğu ve performans düşüklüğünün tespiti hususları irdelenmiş; üçüncü bölümde ise performans nedeniyle feshin şartları ve fesih usulü açıklanmıştır. Bu doğrultuda, performans düşüklüğününün geçerli sebep oluşturup oluşturmayacağının, kesin ölçütler olmaksızın, somut olayın özelliklerine göre değerlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Job security became a part of Turkish legal system first through the Law no. 4773, followed by the Labor Law no. 4857, whereupon termination of the labor agreement on acceptable grounds became allowed, alongside rightful termination. The justification provided in the Law for the relevant article stipulates that the employer can terminate the labor agreement on acceptable grounds, in case the worker exhibits an objectively or subjectively low performance. In this context, the present study aims to clarify the concept of performance, which is referred to in the Law on rather abstract terms, with specific reference to acceptable grounds. The study is composed of three chapters. The first focuses on the concepts of job security and termination on acceptable grounds. The second chapter discusses the employer's obligation to work under the labor agreement, and the potential forms of breach of that obligation, along with the mechanisms and procedures to assess low performance. The third chapter, in turn, presents the requirements for and the procedure governing termination due to low performance. The conclusion reached through the study is that the merits of low performance as acceptable grounds for termination should be assessed with reference to the specifics of individual cases.