Hayvan modelinde infrahyoid kas kesilmesinin hyoid kemik pozisyonu ve orofarengeal hava sütunu hacmi üzerine etkisi
The effect of infrahyoid muscles sectioning on hyoid bone position and oropharyngeal air column volume in an animal model
  1. Tez No: 625898
  2. Yazar: OSMAN TUĞRUL GÜZELDİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UTKU AYDİL, PROF. DR. AHMET KÖYBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Obstruktif uyku apnesi, infrahyid serbestleştirme, hyoid kemik, hayvan modelleri, tavşan, Obstructive sleep apnea, infrahyoid release, hyoid bone, animal model, rabbit
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Hayvan Modelinde İnfrahyoid Kas Kesilmesinin Hyoid Kemik Pozisyonu ve Orofarengeal Hava Sütunu Hacmi Üzerine Etkisi OUAS, artmış mortalite ve morbidite ile ilişkili bir durumdur. Prevalansı % 2 - 25 arasında değişmektedir. PSG, OUAS tanısında kullanılan altın standart bir testtir. OUAS tedavisindeki amaç, gündüz aşırı uykululuk halini ortadan kaldırmak, nörokognitif, metabolik, kardiovasküler komplikasyonları engellemek ve hayat kalitesini arttırmaktır Tedavi duruma göre kilo kontrolünün sağlanması, yaşam tarzı düzenlemesi, pozisyonel tedavi uygulanması, oral aparatların kullanılması, üst hava yollarına uygulanan cerrahi yöntemler ve farmakoterapi şeklinde uygulanabilir. Ancak CPAP tedavisinin bu hastalarda en etkili ve önemli tedavi şekli olduğu gösterilmiştir. CPAP tedavisi dramatik bir şekilde semptomları azaltır, kardiovasküler ve metabolik komplikasyonları ve apne sayısını azaltır. Ancak her hasta CPAP tedavisini tolere edemeyebilir. Bu hastalara alternatif tedaviler anlatılmalı, faydaları ve komplikasyonları hakkında bilgi verilmelidir. OUAS tedavisinde maksiillo-mandibuler ilerletme, laser yardımıyla uygulanan uvulopalatoplasti, uvulopalatofaringoplasti (UPPP), radyofrekans ablasyon, palatal implantlar, genioglossal ilerletme ameliyatları, hyoid miyotomi ve süspansiyon ameliyatları gibi bir çok cerrahi prosedür kullanılabilir. Bu çalışmanın amacı hayvan modelinde infrahyoid kasların kesilmesi sonrası hyoid kemik pozisyonu ve orofarengeal hava sütunu hacmi miktarındaki değişimi ölçmektir. Kolay temin edilebilmeleri, hayvan modelinin anatomik olarak kurgulanması için ideal olmaları, cerrahinin yapılabilmesi için boyutlarının uygun olması gibi nedenlerden dolayı çalışmada Yeni Zelanda tipi 6 adet tavşan kullanılmıştır. Cerrahi işlem öncesi 6 adet tavşana hyoid pozisyonu ve orofarengeal hava sütunu hacmi tayini için bilgisayarlı tomografi (BT) çekildi. BT ile görüntüleme sonrası tavşanlarda infahyoid kas serbestleştirmesi işlemi yapıldı. Sternohyoid, omohyoid ve tirohyoid kaslar kesildi. Cerrahi sonrası 15. günde hyoid pozisyonu ve orofarengeal hacmi tayini için hayvanlara yeniden BT çekildi ve preoperatif görüntüler ile karşılaştırıldı. Çalışmamızın sonuçlarına göre infrahyoid kas kesilmesi sonrası hyoid kemik öne ve yukarı doğru istatistiksel olarak anlamlı ölçüde yer değiştirmekte ve orofarenks hava sütunu hacminde istatiksel olarak anlamlı bir şekilde artış gözlenmektedir. Literatürde benzer bir çalışma yapılmamıştır ve çalışmamız kendi alanında ilk olma özelliği taşımaktadır. Bu sonuçlar infrahyoid serbestleştirme işleminin tek başına bile horlama ve OUAS cerrahisinde potansiyel olarak yarar sağlayabileceğini göstermektedir. Bu uygulama ayrıca lokal anestezi altında ve ofis şartlarında yapılabilecek, mortalitesi ve morbiditesi düşük bir yöntem olarak yaygın kullanım alanı bulabilecek bir yöntem olarak gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
The effect of infrahyoid muscles sectioning on hyoid bone position and oropharyngeal air column volume in an animal model The obstructive sleep apnea syndrome (OSAS) is associated with increased morbidity and mortality. Its prevelance is estimated to be between 2% and 25 %. PSG is the gold standard diagnostic test for OSAS. The goals of treatment forOSAS are to improve daytime symptoms especially excessive sleepiness, to prevent neurocognitive, metabolic and cardiovascular complications, and to improve quality of life. Treatment options include weight control, life style arrangement, positional therapies,oral devices,upper airway surgery and pharmacotherapy. However CPAP has been demonstrated to be the most important and effective therapy in patients with OSAS. Treatment with CPAP dramatically improves symptoms, and decreases cardiovascular and metabolic complications and apneas. However, all patients could not tolerate CPAP. These patients should be informed about potential success and complications of the alternative treatment options ,. Surgical treatment options fort he treatment of OSAS include , maxillo-mandibular advancement (MMA), laser assisted uvulopalatoplasty (LAUP), uvulopalatopharyngoplasty (UPPP), radiofrequency ablation (RFA), palatal implants, genioglossus advancement and hyoid myotomy-suspension. The purpose of this study is to evaluate the hyoid bone position and oropharyngeal air column volume after infrahyoid muscle sectioning in an animal model. New Zealand rabbits were used for animal model since these animals can be supplied easily, they are optimal for creation of animal model anatomically and, have appripriate size to carry out the surgical operation. For easily established, safe, and reproducible animal model in this study . Six adult rabbits underwent a computed tomography (CT) scan to determine the spacial position of the hyoid bone and the volume of the oropharyngeal air column preoperatively. Sternohyoid, omohyoid ve tirohyoid muscles were sectioned for infrahyoid release. CT scans were obtained 15 days after the operation and the spacial position of the hyoid bone and the volume of the oropharyngeal air column were measured and compared to the preoperative values. According to the results of our study, hyoid bone moves to more anterior and superior position and oropharyngeal air column volume increases after infrahyoid muscle sectioning and these changes are statistically significantly. A similar study does not exist in the literature and our study is the first in this subject. These results shows that infrahyoid release operation can be potentially useful for treatment of snoring and OSAS even when performed alone. Additionally, since this operation can be performed under local anesthesia, can be done as an office procedure and has a low morbidity and mortality can be performed widespread.