Kliniğimizde 2000-2019 yılları arasında merkezi sinir sistemi enfeksiyonu tanısıyla takip edilen olguların irdelenmesi
Evaluation of cases diagnosed with central nervous system infection in our clinic between 2000-2019
- Tez No: 625979
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGÜL METE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
- Anahtar Kelimeler: Menenjit, ensefalit, klasik triad, Meningitis, encephalitis, classic triad
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaçlar: Bu çalışmada, kliniğimizde son 20 yılda merkezi sinir sistemi enfeksiyonu (MSS) tanısıyla takip edilen olguların epidemiyolojik, klinik ve laboratuvar özelliklerini belirlemek ve güncel verilerle karşılaştırmak amaçlandı. Hastalar ve yöntem: Retrospektif yürütülen çalışmada 2000 - 2019 tarihleri arasında MSS enfeksiyonu tanısıyla yatarak izlenen, 16 yaş ve üzeri 150 olgu çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 42,8±17,4 yıl, %53,3'ü erkek idi. Olguların %76,7'si menenjit, %18'i ensefalit ve %5,3'ü diğer grupta yer alıyordu. En sık görülen tanılar akut bakteriyel, tüberküloz, aseptik menenjit ve toksoplazma ensefaliti idi. Hastaların %61,3'ü akut semptomlarla başvururken, tüberküloz menenjit hastalarının %25'inde akut semptomlar gözlendi. En sık risk faktörü immünsupresyon (%15,3) idi. Tüm olgularda ateş %88, baş ağrısı %80,7 ve ense sertliği %66,7 oranında saptanırken bu bulgular menenjit grubunda daha yüksek oranda görüldü. Klasik triad görülme oranı akut bakteriyel menenjitte %44,2 iken bu grubun %93'ünde ateş ve ense sertliği birlikteliği mevcuttu. Menenjit grubunda klasik triad bulguları 60 yaş ve üzeri hastalarda anlamlı oranda daha yüksekti. Hastaların %48,8'inde manyetik rezonans görüntülemede patolojik bulgu saptanırken diffüz bulgular tüberküloz menenjitinde anlamlı oranda yüksekti. Hastaların %38,7'sinde mikrobiyolojik olarak etken tanımlandı. M.tuberculosis ve S.pneumoniae en sık etkenlerdi. İkinci dekadda tanı koyma oranı artarken herpes ensefaliti oranı %5,3'ten %13,3'e yükseldi. Hastaların %12'sinde sekel gelişirken, %4,7'si kaybedildi, kaybedilen hastaların %85,7'sinde immünsupresyon mevcuttu. Sonuç: MSS enfeksiyonları arasında akut bakteriyel menenjitler ilk sırada yer alırken, bu grubun %90'ından fazlasında ateş ve ense sertliği birlikteliği gözlendi. Klasik triad 60 yaş ve üzeri menenjit grubunda daha yüksek oranda görüldü. Kaybedilen hastaların büyük bir bölümünde immünsupresyon mevcuttu.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to determine the epidemiological, clinical and laboratory characteristics of patients with central nervous system (CNS) infection in our clinic in the last 20 years and compare them with current data Patients and methods: In this retrospective study, 150 cases aged 16 years and over who were hospitalized with the diagnosis of CNS infection between 2000 and 2019 were included in the study. Results: The mean age of the patients was 42.8 ± 17.4 years and 53.3% were male. Of all cases, 76.7% were meningitis, 18% were encephalitis and 5.3% were in the other group. The most common diagnoses were acute bacterial, tuberculosis, aseptic meningitis and toxoplasmic encephalitis. While 61.3% of the patients presented with acute symptoms, acute symptoms were observed in 25% of patients with tuberculous meningitis. The most common risk factor was immunosuppression (15.3%). Fever was detected in 88%, headache in 80.7% and neck stiffness in 66.7% of all cases. These findings were higher in meningitis group. While classic triad was seen in 44.2% of acute bacterial meningitis cases, 93% of this group had both fever and neck stiffness. In the meningitis group, classical triad findings were significantly higher in patients 60 years and older. Magnetic resonance imaging showed pathological findings in 48.8% of the patients, while diffuse findings were significantly higher in tuberculous meningitis. Microbiological agents were identified in 38.7% of the patients. M.tuberculosis and S.pneumoniae were the most common agents. The diagnosis rate increased in the second decade, while the rate of herpes encephalitis increased from 5.3% to 13.3%. Sequelae developed in 12% of the patients, 4.7% died of whom 85.7% had immunosuppression. Conclusion: Acute bacterial meningitis was the most common CNS infection. Fever and neck stiffness together were observed in more than 90% of this group. The classical triad was more common in the meningitis group aged 60 years and older. Immunosuppression was present in the majority of patients died.